Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1,3 милиарда евро ще потънат в джобовете на държавни служители, вместо да се влеят в икономиката

05 Декември 2012 / 19:12:13  GRReporter
1735 прочитания

Почти 1,5 от 44-те милиарда на помощния транш, който се очаква да бъде отпуснат на Гърция на 13 декември ще бъдат дадени за изплащане на еднократни помощи при пенсиониране на държавни служители. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас и министъра на заетостта Янис Вруцис с ръководството на Спомагателния фонд на държавните служители. Още 62 милиона ще бъдат дадени на Акционерния фонд на държавните служители.

На срещата бе решено помощите да се изплащат изцяло, а не постепенно с вноски. Първи ще получат парите държавните служители, които са подали молби за пенсиониране през 2010. Първоначално на фонда ще бъдат отпуснати 1,13 милиарда евро, като целта е всеки месец да се изплащат между 3 500 и 4 000 еднократни помощи.

В допълнение бе обсъдена вероятността във фонда да бъдат изпратени още 25 служители, за да се ускори процесът на изплащане на помощите. За да няма забавяне не е изключено те да работят в следобедните часове, както и през съботните дни. Заслужава да се отбележи, че подобно предложение, но за изпълнение на служебните им задължения би предизвикало вълна от стачки и протести.

На Спомагателния фонд на служителите в Националната електрическа компания ДЕИ ще бъдат отпуснати 150 милиона евро. Финансовото състояние на фонда в момента е толкова тежко, че времето за чакане стига до 30 месеца. Около 3 400 служители в ДЕИ очакват еднократната помощ.

33 милиона евро ще се отпуснат на Спомагателния фонд на служителите в Националната осигурителна каса, където ги очакват около 700 молби.

През последната година еднократните помощи при пенсиониране на държавните служители и служителите в Националната електрическа компания бяха намалени с около 20 на сто в зависимост от датата на подаване на молбата за пенсиониране. В резултат на орязването „загубата” на държавните служители стига до 23 000 евро.

За служителите в ДЕИ намалението бе от 25 до 30 на сто. В цифри това означава, че при средна еднократна помощ при пенсиониране в размер на 85 000 – 90 000 евро, пенсиониралите се през 2010 губят между 24 000 – 26 000 евро, а тези през 2011 и 2012 – от 28 000 до 30 000 евро. Например служител със заплата 3 000 евро и 30-годишен стаж, който се е пенсионирал през 2011 ще получи 59 544 вместо 90 000 евро.

В  същото време все повече от „богопомазаните” служители в гръцкия парламент подават молби за пенсиониране. Целта им е да изпреварят прилагането на взетото наскоро решение на правителството да ги изравни със служителите в министерствата и да ореже двойната помощ при пенсиониране, която получават досега.

Според публикация във вестник „То вима” броят на желаещите да се пенсионират са 165 при общ брой 1 270 служители. От началото на 2013 пенсиите се очаква да бъдат намалени с около 20 на сто и не е изключено броят на молбите за пенсиониране да нарасне драстично през следващата седмица, когато е краят на формалния срок за подаване на втората и окончателна молба.

Източници от парламента твърдят, че половината от тях са решени да се пенсионират и дори за приключили с предвидените процедури. Паралелно с това обаче се отчита голям отлив на персонал от различни дирекции и отдели в парламента. Показателно е, че три от най-важните дирекции (Стенография и протокол, Човешки ресурси и Финанси) остават без началници и отговорници. Много отдели също ще останат без ръководители и дори без служители. Пример за такъв е Печатницата на парламента, след като шестимата работещи в нея служители ще се пенсионират до края на годината.

Председателят на парламента Евангелос Меймаракис нареди да започнат сливания между парламентарните канцеларии и преразпределение на служителите, в това число и на онези, които получават заплати, но не се явяват никога на работните си места с цел да не бъдат прекъснати функциите на народното събрание. 

Категории: Политика държавни служители еднократна помощ при пенсиониране служители в парламента помощен транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus