Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако политиците искаха да се справят с рушветите, щяха да го направят за един ден

12 Март 2012 / 12:03:19  GRReporter
1640 прочитания

Георгиос Патулис е безспорно най-успешният гръцки кмет. Оглавява община Маруси в североизточната част на областта Атика, която със своите над 70 хиляди жители е една от най-големите общини в страната. Всекидневно можете да го видите по улиците й неуморно да обикаля с мотора си. Не случайно съгражданите му го преизбраха за втори мандат със съкрушителните 57 процента подкрепа. Докато останалите обществени фигури в Гърция се боят да се покажат на публични места, Георгиос Патулис като президент на Лекарския съюз в Атина е на площад Синтагма всеки път, когато има демонстрации, за да оказва първа помощ на пострадалите. Наблюдателите го смятат като едно от новите лица на партията Нова демокрация и му предричат голямо политическо бъдеще.

Интервю на Мария Спасова
- Господин Патулис, за чужденците са абсолютно необясними проявите на насилие по време на демонствациите в центъра на Атина. Вие бяхте там на 12 февруари, когато бяха подпалени над 100 сгради. Как си обяснявата тази неоправдана агресивност?

-  Да, нека само първо уточня, че аз бях там в качеството си на председател на Лекарския съюз в Атина, за да участвам в импровизирания пункт за оказване на първа помощ в случай, че се стигне до обичайните сблъсъци. Там аз действително видях един в началото мирен протест на гръцкия народ, на тези, които вярваха, че тежките мерки, изисквани от наздорната Тройка, не бива да бъдат гласувани. И така, малко по-късно видях, че срещу този мирен протест започнаха да се използват твърде много химически вещества, сълзотворен газ, в резултат на което много от участниците в протеста хукнаха да се спасяват, защото беше невъзможно да се диша. Хиляди демонстранти се разбягаха, защото бяха използвани тонове химически вещества, при това без причина. В резултат на това на площад Синтагма останаха малцина, а след около два часа започнаха уличните сблъсъци между младежи с качулки и силите за борба с безредиците. През последните години, откакто се помня като участник в демонстрации, обикновено тези сблъсъци се случват и тези, които са отишли мирно да протестират го знаят, че може в края на протеста, като опашка, да участват и други познати или непознати, които никой не залавя. В този смисъл, може да се каже, че инцидентите започнаха след отдръпването на хилядите демонстранти, работещи, безработни, глави на семейства, и след като те се разпръснаха започнаха сблъсъците между младежите с качулки и силите за борба с безредиците. А резултатите ги видяхме – как бе подпалена Атина, какви разрушения имаше на места, защото бяха откъртвани парчета мрамор и, разбира се, ние се чудим защо полицията постоянно се опитва да се справи с тази шепа хора и все не успява.

- Вие виждате ли някакво решение на проблема?
- Мисля, че едно е да протестираш с физическото си присъствие срещу някаква мярка, която смяташ, че не бива да бъде приета, като един вид натиск върху политическите партии и съвсем друго нещо е някои да се опитват да наложат със сила мнението си. Аз съм демократ до мозъка на костите си, вярвам в демокрацията, вярвам в демокрацията на мнозинството и този, който спечели мнозинство с убежденията си би трябвало да има водеща роля на политическата сцена. В този смисъл смятам, че всички ние трябва да пазим да не се случват такива неща. В един момент всички ние си задаваме въпроса на кого помага, за кого е изгодно това, че не ги залавят? Помага ли на обикновения гражданин, който отива да протестира? Не. Може би помага да прехвърлим вниманието си върху тези инциденти, а не върху решенията на проблемите, с които се сблъскваме във всекидневието си? Мисля, че е точно това. Следователно решението ще трябва да излезе от тези, за които е изгодно да се повтаря този сценарий почти всеки път, при всеки протест на гражданите.

- В момента сме свидетели на това как в Гърция се заражда една огромна вълна на антиевропеизъм. Тя започва от обикновените граждани, на чиито протести се чуват антиевропейски лозунги и стига до президента на Републиката. Колко опасна е тази вълна и как може държавата да я ограничи?

- Първо вярвам, че трябва да има избори, за да има една ясно изразена народна воля. Сигурното е, че животът на хората се промени коренно за съвсем кратък период от време. И ако преди цареше оптимизъм, то сега хората гледат с голяма доза песимизъм своето бъдеще. Със сигурност много неща в страната трябва да бъдат поправени. Понеже нямаше контрол и понеже нямаше правила, много неща излязоха извън контрол, беше създаден един огромен държавен апарат, който пилееше пари, нямаше принципи, оставяше куцо и сакато да укрива данъци и в резултат на всичко това стигнахме дотук. Това че трябва всички ние да се поправим чрез самокритика и самоуправление, е логично и правилно. Това, което не е правилно е, че нашите кредитори, Европа, искат нещата, които не са станали в последните 30 години да станат за изключително кратък период от време, за няколко месеца. Това не може да стане. Ще трябва да погледнем на действителността с реализъм, да разберем, че нещата трябва да бъдат поправени, и те ще бъдат поправени, но не по такъв насилствен начин, защото това ще предизвика още насилие, ще се стигне до неконтролируеми реакции, и ако действително Европа иска Гърция, трябва да обърне внимание на това. Защото промени ще бъдат направени, но нека бъдат направени в такъв срок, че да не стигаме до бедност в степен, която ще доведе до насилие.

- Т. е. във времето как виждате нещата, да речем кога ще започне приватизацията, кога ще започнат съкращенията в публичния сектор, кога ще започне либерализирането на пазара като цяло, не само на затворените професии?

Категории: Георгиос Патулис кмет на Маруси Лекарски съюз в Атина рушвети корупция реформи избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus