Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Баланс след скока в пазара на опакованите хлебни продукти

13 Март 2012 / 21:03:20  GRReporter
1306 прочитания

През последните години пазарът на опакован хляб претърпя огромни промени. Появиха се нови, особено оригинални хлебни продукти, които на свой ред създадоха нови видове хляб. Сред тях е хлябът като функционална храна, както и хлябът, подходящ за здравословно хранене. Новите продукти са произведени от големите хлебни индустрии, които създадоха нова реалност на гръцкия пазар.

Без съмнение периодът между 2000 – 2010 бе най-силният за компаниите за производство на хлебни произведения, като почти всички от тях лансираха нови продукти. Водеща роля изиграха компаниите Elbisco, Карамоленгос и Кацелис, известна вече с името Nutriart, които промениха ситуацията на пазара с лансирането на седем нови продукти.

Началото бе поставено през 2001 от компанията Карамоленгос, която представи първия хляб за тост с мая. Рекламната кампания бе базирана именно на уникалността на продукта. През 2003 компанията Кацелис пусна на пазара своя продукт от нарязан пшеничен хляб с добавена царевица и царевични люспи. Той беше нещо съвсем ново и оригинално в категорията на хляба за тост и на практика създаде пазарен сегмент, който беше обогатен от конкуренцията.

2003 беше една важна година, в която основното събитие бе лансирането на „Психатост” (психа-меката част на хляба) от компанията Карамоленгос. Това бе една европейска преднина за компанията, защото продуктът бе предпочетен от голяма част от младите хора, които дотогава не консумираха тост, заради кората на хляба.

През 2005 в битката навлезе компанията Elbisco, която лансира филиите Крис-Крис „Филии на живота”. Те бяха продукт, който създаде пазарен сегмент за висока хранителна стойност на пазара на опакования хляб. Следващите четири години преминаха без появата на нови продукти, но през 2009 Elbisco представи хляба Крис- Крис „Тостимо”, продукт със значими предимства и новости като мекотата и специфичния вкус.

През същата година компанията Кацелис/ Nutriart лансира хляба „Кацелис вкус & живот”. В серията бяха включени четири вида хляб: Пълнозърнест, черен, пшеничен и хляб със 7 витамини. Тяхна е и серията Delight шоколадов хляб и Delight хляб със стафиди.

Общата консумация на индустриален хляб в периода 1995 – 2010 се повиши постепенно, като средният ръст в потреблението бе с около 5 на сто годишно. Желанието на гърците да консумират традиционни продукти причини повишение в търценето на сухари пръчки хляб. Според последното изследване на отрасъла, на гръцкия пазар съществува голяма конкуренция между големите компании, които покриват голяма част от търсенето. „С цел да запазят и дори да повишат пазарния си дял хлебните индустрии се стремят да променят своите продукти, разширяват мрежата за разпространението им, инвестират и подновяват своето машинно оборудване, като в същото време харчат големи суми за рекламата на своите продукти”, разказва Стаматина Пантелеу, директор на икономическите и отраслови изследвания в ICAP Group.

През 2010 хлябът за тост покриваше 68,8 на сто от общата консумация, опакованият хляб с форма на франзела или самун – 20,4 на сто, кръглите хлебчета за хамбургери и сандвичи – 6,9 на сто и хлябът от немски тип – 3,9 на сто.

Обемът на местната консумация на опаковани сухари бе променлив със среден годишен ритъм на промяна 1,2 на сто, а потреблението на сухари от шведски тип имаше постоянен спад.

В другата крайност, имаше повишение на потреблението на традиционни сухари средно по 10,1 на сто на година в периода между 2005 – 2010, както и на пръчките от хляб – със средногодишен темп на растеж около 13 на сто в периода 2007 – 2010.

Икономическата криза не остави незасегнати индустриите в този отрасъл. Според изследването на ICAP общите продажби на 13 компании са спаднали с 6,5 на сто през 2008 – 2009. Общите брутни печалби на компаниите обаче са се увеличили с 2,2 на сто. През последните месеци, които се определят от задълбочаване на кризата пазарът регистрира спад. Очакванията са, че резултатите ще бъдат положителни в продажбите на хляб за тост, традиционни сухари и пръчки от хляб.

В един отрасъл, където новаторството е толкова застъпено, комуникацията не би могла да остане назад. От големите компании най-активни са Elbisco и Карамоленгос. В началото на 2011 рекламната агенция Gnomi+DraftFCB създаде кампанията за лансирането на новия ароматен и пухкав хляб за тост Кефато с два вкуса: на пълнозърнест и черен хляб на компанията Карамоленгос.

Рекламната агенция се занима не само с промотирането, но и с дизайна на новия продукт. Кампанията се състои от един основен клип и част, в която се представя практичният начин на затваряне на опаковката.

От своя страна Elbisco започна нова рекламна кампания за хляба „Крис-Крис Тостимо”, който придоби два нови вкуса: „Крис – Крис Тостимо Средиземноморски” и „Крис – Крис Тостимо” с вкус на козунак. Това, което прави впечтление в рекламната кампания на агенцията BBDO Athens е участито на известния готвач Василис Калидис. Той участва не само в рекламния клип, но и в представяния на живо в големи вериги супермаркети.

Третата голяма компания, Nutriart, през последните месеци не е лансирала някоя от марките си Кацелис, Психатост и „Вкус и живот”. Според изследване през януари 2012 най-много средства за реклама е инвестирала компанията Elbisco за хляба „Крис-Крис Тостимо” – 244 879 евро. Следва я хлебната индустрия Карамоленгос с 232 213 евро за хляба Кефато. 

Категории: Компании хлебна индустрия функционални храни опакован хляб сухари хляб за тост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus