Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бебето без име до кръщенето е най-странната гръцка традиция според читателите на GRReporter

13 Декември 2012 / 20:12:14  Виктория Миндова
3969 прочитания

Въпреки, че Гърция в последно време се асоциира почти изцяло с идеята за финансови проблеми, стачки и размирици, тя остава красива страна с много колорит и живи традиции. Десетки милиони чужденци посещават страната всяка година, за да се докоснат до гръцката култура и история. Да се насладят на природните дадености на региона и да погледнат Средиземноморието с очите на местните жители. Всеки, който е посетил поне веднъж страната, познава приятната мекота на летния бриз в крайбрежна таверна. Виждал е как Акропола, извисен над всяка злободневна суета, украсява Атина и е имал късмета да усети гостоприемството и отворената душа на самите гърци.

Верни на топлата си кръв и на средиземноморския си характер, гърците имат свой собствен начин да поемат както радостите, така и ударите на живота. Например, можем да ги видим да танцуват, когато са тъжни или чупят чинии и викат гръмогласно, когато са весели. Подобно поведение би се изтълкувало напълно погрешно в някоя страна от западна Европа, но в Гърция нещата се правят по гръцки!

Затова попитахме нашите читатели коя според тях е най-странната гръцка традиция, на която са попадали. Изброихме една част от най-интригуващите случаи според нашата редакция, без да претендираме, че сме покрили целия диапазон от интересни обичаи, които някой може да срещне при обиколка на страната.

Първо място си спечели “Бебето няма име, докато не се покръсти”. Тази традиция озадачи най-много читателите на българския и на английския ни сайт. Те дадоха съответно 43% и 34% за този отговор. Много родители наричат отрочето си “бебето” за дълго време, което може да продължи дори година или две, преди да започнат да му казват по име. Традицията в Гърция повелява, че детето не може да получи име, докато не бъде покръстено и не приеме християнската вяра. Въпреки, че светските власти позволяват на родителите, които не искат да кръщават детето си, да впишат името му в общинския регистър и то да се признае, все още тази практика не е широко разпространена. Читателите на гръцкия ни сайт също намират тази традиция за странна и 30 на сто от гласувалите са го показали. 

На второ място се нарежда характерното за заведенията с жива музика “чупене на чинии и хвърляне на цветя”. Един на всеки трима от гласувалите в английската и в българската версия на сайта ни са съгласни, че това е може би е най-странната традиция в Гърция. На същото мнение е един на всеки четирима участвали в анкетата на гръцки. Всъщност чупенето на чинии е неофициално отменено някъде в средата на 90-те години на миналия век, но и днес може да се види на някоя семейна забава, в крайпътно заведение или на голямо събиране.

Самото чупене на чинии се възприема в Гърция през 1930, като по-лек вариант на друга позната дотогава традиция – хвърлянето на ножове в краката на танцьорите в знак на уважение и почитание към мъжеството на танцуващия. Както можем да се досетим, на подобни забави не са липсвали сериозни травми. Това е накарало държавата да забрани хвърлянето на ножове по краката на хората, което било заменено с мятане на чинии. Така когато някой танцува или пее, да счупиш чиния в краката му става израз на откровеното и истинско дълбокото възхищение. Същият смисъл носи и обичаят да се хвърлят цветя в таверна, но е значително по-безопасно от мятането на ножове и чинии.

Третата най-странна традиция в средиземноморската страна според българските ни читатели е “да се украсяват на корабчета вместо елхички на Коледа”. 10 на сто от гласувалите са определили тази традиция като най-любопитна. Между читателите ни в английската версия това мнение споделят 7%. Корабът е символ на благоденствието и благополучието според традициите запазени от островите и крайбрежните райони на страната. На него се е гледало като на основен източник на средства и поминък. Украсеното по Коледните и Новогодишните празници декоративно корабче въплъщава надеждите и пожеланията на семействата на моряците за добро здраве, успехи, добри улови и успешна търговия. Независимо, че днес можете да видите красиво украсена класическа коледна елха в центъра на Атина, то в Пирея ще ви завари празнично корабче, накичено с лампички и гирлянди.

Падането на Константинопол през пролетта на 1453 година остава мрачно събитие в гръцката история. След като Византийската империя губи столицата си Константинопол “за фатален ден в Гърция се смята вторник 13, а не петък 13”. Гърците никога повече не успяват да си възвърнат историческия град и въпреки, че днес името му е Истанбул, в Гърция той все още се нарича с византийското си название Константинопол (Κωνσταντινούπολη). Датата, на която османците завземат града е 13-ти, но денят е вторник. След това събитие той се приема за ден на несгодата и неудачите. В западна Европа петък 13-ти се асоциира с клането на тамплиерите през 12 век и се смята и досега за нещастен ден. Аналог на петък 13-ти в Гърция е вторник 13-ти и традицията този ден да се смята за нещастен намериха за странна 9% от българските ни почитатели, 7% от английскоговорещите и 12% от гръцките ни читатели.

Категории: АктуалноОбщество традиции Гърция любопитно
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus