Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Благотворителен базар на книги събра над 100 000 евро за бедните в Атина

19 Декември 2011 / 20:12:48  Анастасия Балездрова
3363 прочитания

 

Как ви се струва идеята да се сдобиете с някое произведение на световната литературна класика срещу едно евро и в същото време да помогнете на хиляди свои бедни съграждани да се нахранят? Стотици атиняни се отзоваха на тази особено привлекателна инициатива на радио Vima fm и най-голямата пресгрупа в Гърция.

Базарът започна в петък и днес потеглих с идеята не само да отразя блаотворителното дело, но и да допълня библиотеката си с поне няколко заглавия. За мое огромно съжаление намерих празни рафтове. Организаторите обаче бяха усмихнати и прозрачните каси на входа на базара пълни.

„Тази година радиото ни започна една кампания за Коледа с цел да помогне с доставката на храни в две фондации на хора със сериозни финансови проблеми. Става дума за фондациите на бездомниците в общините на Атина и Калитеа. Първоначално помолихме нашите слушатели да изпращат храни в двете фондации. Видяхме, че много от тях се отзоваха и затова решихме да разширим инициативата.

Пресгрупа „Ламбракис”, която е най-голямата в страната реши да подари 20 000 книги на двете фондации и да организира един базар с централна идея, че срещу само едно евро всеки слушател можеше да си купи една книга. Това евро се дава под формата на дарение към двете фондации в касите, които са поставени на входа”, разказа за GRReporter шефът на дирекция „Новини” на радиото Георгиос Какусис.

„До момента бяха предоставени над 100 000 книги и утре ни очаква още един ден. По всичко личи, че инициативата се развива по много добър начин и двете фондации ще получат значителна помощ, като имаме предвид, че с всеки 2 евро, които някой дава и получава две книги, той осигурява един обяд за някой нуждаещ се човек”.

Интересът към книгите е голям, понеже те са „много скъпи издания, които в различни периоди са били предоставяни на читателите на вестниците „То вима” и „Та неа” със скъпите издания на съботно-неделните им броеве. Това са книги, които се продават в книжарниците на цени от 6 до 10 евро. В конкретния случай издателството ги подарява, за да се предоставят на тази символична цена от 1 евро. По този начин всички могат да се сдобият с една книга, а парите да се превръщат веднага в храна”.

Георгиос Какусис каза още, че от пресгрупата са решени да продължат с акциите, които ще имат положителен отзвук в обществото. Намерението да продължат да помагат на нуждаещите се жители на Атина и Калитеа потвърди и директорът на отдел „Маркетинг” на пресгрупа ДОЛ, Василики Албани.

„Книгите, които предлагаме се предоставят на читателите чрез вестниците „То вима” и „Та неа” или самостоятелно по павилионите. Става дума за историческа и художествена литература, туристически пътеводители, албуми със снимки, книги с готварски рецепти и детски книги. През последните пет години издадохме над 1 500 заглавия. В складовете ни има определен брой копия от тях, които държим като архив. Тази година радио Vima fm започна едно сътрудничество с общината в Атина за подкрепа на нуждаещите се. Съвсем спонтанно решихме да организираме един малък базар и да предоставим 20 000 от книгите, които имаме в складовете си на символичната цена от едно евро и да съберем пари за тази фондация”, разказва Василики.

20 000-те хиляди книги обаче „хвъркнали” още през първия ден, толкова голям бил отзвукът сред хората. „Понеже бяхме обявили, че пазарът ще продължи до 20 декември и разбрахме, че е възможно да съберем една много голяма сума, решихме да продължим, предоставяйки по 20 000 книги на ден. Както виждате, цялата организация премина много добре. В момента е 16:00 и не е останало почти нищо. Беше събрана една доста голяма сума, която ще бъде обявена в края на цялата инициатива, но мога да кажа, че до момента сме събрали поне 100 000 евро”.

Категории: Общество благотворителен базар книги фондации за помощ към бездомните радио Vima fm
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus