Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борисов допусна “банката на Путин” да нахлуе с гръм и трясък в България

31 Октомври 2014 / 08:10:31  GRReporter
890 прочитания

Полина Спартянова
    Иво Инджев е български журналист, работил в редица български медии като репортер, водещ, редактор и директор. От 2008 г. до настоящия момент поддържа собствен блог на политическа тематика, в който коментира и анализира актуалните събития в България. Междувременно издава и шест книги, вдъхновени от неговата онлайн-платформа www.ivo.bg . Иво Инджев е номиран от Костадин Стоилов за годишната награда на Българския хелзински комитет „Човек на годината” с мотива, че „В текущата тежка за страната ни ситуация, чрез ярката си журналистическа позиция журналистът Иво Инджев се бори срещу някои от най-опасните врагове на демокрацията и правата на човека – популизма, лъжата и заблудата, апатията и отрицанието.”.
    Как оценявате състоянието на българската държава в момента?
    Състоянието на българската държава се оценява на борсата на народното доверие като „продължаващ спад" на акциите в рамките на обществения отговор между избиратели и управляващи. Видно е от рекордния брой нежелаещи да участват гласуването.
    Според Вас трябва ли гласуването да се направи задължително, както се говори от известно време в политическите среди и какво може да се 
постигне с една такава мярка?
    Разбирам предимствата на принудата за онези, които биха се възползвали от резултата, но не вярвам в нейната ефективност. Особено в държава, в която зрелищно се пазаруват гласове на едро. Щом това е възможно (с нарастващо отражение върху компрометирането на самото гласуване като автентичен процес), няма да има пречка и задължителното гласуване да бъде финтирано от дилърите на пазара на търгуването с робската психика на продавачите на своя глас.
    Как тълкувате феноменa, че след изборите в парламента влязоха близо 50 партии в 8 формации?
    Като резултат от лутането на разочарованите хора в търсенето на свое представителство и като нежелание от тяхна страна да сложат в ръцете на един властелин твърде много лостове за своеволно управление. В този смисъл, покрай цялата драма регистрираме и известно изтрезняване по отношение на „месията" ( за което намекна и президентът Певнелиев).
    Какво правителство трябва да бъде сформирано, за да се излезе от 
политическата криза в страната?
    Такова, каквото няма как да се сформира в този парламент, който е проекция на настроенията и огорченията, за които споменах в отговор на предишните въпроси. Имаме нужда от истинско европейско правителство, а не от такова, което е доминирано от говорещи за европейско развитие, но ръмжащи в синхрон с руската мечка срещу общоевропейската политика в областта на енергетиката, чрез която Москва постави България на колене още по времето на съветския колониализъм и продължава да ни държи в тази поза и в днешния постколониален период.
    Политическата криза ли доведе до банковата и икономическа криза в 
страната? Какви са причините за тях?
    Политическата криза е перманентна , което се вижда от факта, че никоя власт не повтаря управленския си мандат. Доколкото знам, все още няма банкова криза - напротив, българските граждани продължават да пълнят банките със спестяванията си, вместо да ги влагат в икономиката, която явно не привлича хората със своя мафиотизиран механизъм на разпределение на „порциите". Точно в това отношение има нужда от държавни гаранции за подобряване на климата за бизнеса, без което българите ще продължават да предпочитат да не рискуват да бъдат рекетирани от „обръчите от фирми", ако се впуснат в авантюрата на предприемачеството.
    Има ли други "гнили ябълки" в българския банков сектор, освен КТБ, 
които застрашават икономическата стабилност на страната?
    Има една много голяма, вмирисана на руска корупция „ябълка". Нарича се Външнотърговска банка на Русия, втората по големина в онази страна, известна по света като „банката на Путин". Тя нахлу тук с гръм и трясък по времето на управлението на Борисов и започна да изкупува (в тандем с КТБ) вкусните останки от българската икономика. Ако Борисов отново е премиер и не й се противопостави, това ще го изобличи като рушител на съвременна България - въпреки претенциите да бъде строител (на детски градини и магистрали).
    Какво е Вашето мнение за решението на временната бюджетна комисия в парламента да се оздрави КТБ, вместо да се фалира?
    Денят се познава от сутринта и парламентарното бъдеще- от първото гласуване. Щом още в първия миг ГЕРБ и ДПС спряха да крият вечната си дружба, какво ли още ни чака!
    Какви мерки трябва да предприеме новото правителство, за да върне 
политическата и икономическата стабилност в страната?
    Честно казано, съвети, без да са ми искани, не давам. След 8 години без постоянна работа и полагане на обществено полезен труд като автор на блог (с близо 22 милиона посещения и почти 4 хиляди собствени публикации), все по-малко ми се продължава с безплатните съвети. Ако управляващите желаят, могат да се свържат с мен в ivo.bg.

 

Категории: Външнотърговска банка на Русия банката на Путин Бойко Борисов Иво Инджев КТБ президента Плевнелиев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus