Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Център за малтретирани и изчезнали деца в Югоизточна Европа отвори врати в Атина

13 Октомври 2010 / 00:10:34  GRReporter
4423 прочитания

С борбата срещу отвличанията на децата, детската порнография разпространявана по интернет и трафика на малолетни, ще се заеме Центърът за изчезнали и експлоатирани деца в Югоизточна Европа, който отвори врати в Атина и беше открит от министъра на външните работи Димитрис Друцас. Центърът е създаден от сътрудничеството между организацията „Усмивка на детето” в Гърция и Международния център за изчезнали и експлоатирани деца.

Той ще работи в сътрудничество с подобни организации в съседните страни, с медиите и ще активира AMBER ALERT за информиране на гражданите, както и се включва в Европейската линия за изчезнали деца – 116000, ще си сътрудничи с властите, ще подкрепя психологически децата и техните семейства.

Целта на Центъра за Югоизточна Европа е да работи за предотвратяването на отвличанията на деца, изчезванията им, тяхното експлоатиране, да предотвартява и да се бори срещу незаконния трафик на малолетни, да съдейства за откриването на изчезналите деца, да координира действията между няколко държави в случаите на отвличане, когато се предполага, че детето е станало жертва на трафик и е прехвърлено в друга държава, да подкрепя малолетните жертви и техните семейства и да си сътрудничи с частни и държавни организации.

Част от средствата за построяването на сградата на центъра са дарение на фондация „Ставрос Нярхос”. По време на официална церемония награди за подкрепата си за създаването на центъра и сътрудничеството си с „Усмивка на детето” получиха асоциацията на преводачите за услугите, които предлага на центъра, компания Мерцедес за спонсорството си със съвременно оборудвани линейки, полицай Ален Реми и други личности подкрепящи с дейността си мисията на организация „Усмивка на детето”. „Всеки ден изчезват по цял свят хиляди деца, а в неизвестност се намират 1 200 000” каза президентът на Международния център за изчезнали и малтретирани деца Джим Канавино, който допълни, че според данните е правен опит да бъде сексуално отвлечено всяко едно от седем деца на възраст между 10-17 години, които използват интернет мрежата.

„Ние сме много горди да приветстваме откриването на Центъра за Югоизточна Европа и силно насърчаваме създаването на регионални центрове в целия свят, за да направим света по-сигурен за нашите деца” заяви г-н Канавино по време на церемонията за откриването на центъра, която се проведе в кметството на кв. Амарусиос в Атина. Той разказа, че центърът в Белгия е създаден в началото на ’90-те години след случая „Дитру”, който шокира обществеността през 1996 г. тъй като Дитру – безработен електротехник с три деца, в продължение на години е отвличал, изнасилвал и убивал незнаен брой момиченца в тийнейджърска възраст. Повече от 300 000 белгийци тогава излизат на улиците на т.нар. „бяла демонстрация”, а впоследствие белгийският премиер заминава за САЩ, където посещава американския Център за изчезнали и експлоатирани деца и когато се връща в страната си с много труд се създава и там Центъра за малтретирани и изчезнали деца в Брюксел, допълни Канавино. През 1997 г. директорите на всички национални центрове се срещат и решават да основат Международен център, чийто борд на директорите заседава за първи пър през пролетта на 1998 г.

„800 000 деца под 18 години изчезват всяка година в САЩ, което означава 2100 деца всеки ден. Едно от всеки пет момичета и едно от всеки десет момчета стават жертви на сексуално насилие преди да навършат 18 години, а само едно от три казва за това, което му се е случило, като съвсем много малко са тези, които подават жалби в съда... Според изследване на Нюхампширския университет едно от всеки седем деца на възраст между 10 и 17 години е станало обект на сексуални атаки по интернет. Детската порнография по интернет е доходна индустрия. Аз често използвам вместо „детска порнография” - „свидетелство за местопрестъплението”, защото след като съществува детска порнография, означава, че е било упражнено насилие над детето... Детето веднъж става жертва на сексуално насилие, но всеки път, когато някой гледа неговата снимка, то става пак и пак жертва на сексуално насилие...

От 196 държави в света, едва 45 имат закони свързани с детската порнография в електронното пространство” заяви Джим Канавино.

Впоследствие предстедателят на организация „Усмивка на детето” Костас Янопулос благодари на представителите на полицията, на правосъдието, на държавата, на доброволците и на служителите в „Усмивка на детето” за тяхната подкрепа и работа. „Всичко започва от едно малко дете – моят 10-годишен син Андреас, който имаше рак на главата и последното му желание беше да се създаде център, където няма да съществува дискриминация за децата във връзка с техния пол, националност, раса.” В момента последното желание на малкия Андреас се реализира в мащаб, какъвто никой не е очаквал в началото. „Усмивка на детето” поддържа SOS телефонна линия с номер 1056 за деца-жертви на насилие, която работи 24-часа в денонощието, на която те могат да говорят с психолози, педагози и със служители на Националния център за социална солидарност (ЕККА). С подкрепата на организацията в Гърция функционират 10 домове за деца, които са в опасност, два домове за деца от семейства, които имат сериозни социални или финансови проблеми, един дом за деца с ракови заболявания – „Домът на Маринос”, а организацията разполага и със свръхмодерни линейки в цяла Гърция за сигурното придвижване на децата и на новородените и оказва психологическа подкрепа на деца със сериозни проблеми в цяла Гърция. Центрове за изчезнали и експлоатирани деца ще бъдат основани и в Солун и в Патра, заяви г-н Янопулос. Той съобщи статистиките за изчезванията на деца в Европа, според които 105 000 са обявените за изчезнали деца във Великобритания, 8400 в Испания, 1100 в Италия, 50 000 в Германия, 39 000 във Франция и 396 в Гърция.

Категории: АктуалноОбщество изчезнали деца интернет експлоатация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus