Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четирима полицаи са участвали в канал за прехвърляне на нелегални имигранти в област Еврос

30 Май 2014 / 18:05:41  GRReporter
890 прочитания

До 3 500 евро на човек е достигало допълнителното месечно „възнаграждение“, което си осигурявали четирима полицаи от област Еврос за «услугите», предлагани на един от най-големите канали за прехвърляне на нелегални емигранти, разбит от Гръцка полиция.

Тяхната роля била от решаващо значение, тъй като, както е установено, съдействали на престъпната група за безопасното влизане на чужденците край граничното село Кипи, област Еврос, и ги оставяли да преминат границата срещу солидното възнаграждение от 100 до 500 евро на човек, в зависимост от степента на трудност.

Връзката на бандата с четиримата полицаи се осъществявала от 58-годишен грузинец, който играел ролята на превозвач. Също той плащал и съответните суми на полицаите, всеки път, когато позволявали незаконното влизане на чужди граждани на гръцка територия.

Многочленната престъпна група била разбита след разследване, осъществено от подразделенията за борба с организираната престъпност и търговията с хора към Дирекция „Полиция“ в Солун и в област Атика, в сътрудничество със звеното за вътрешни разследвания на Гръцка полиция.

Бандата прекарвала на гръцка територия, както и в други страни от Европейския съюз, чужденци, главно граждани на Грузия, които снабдявала с фалшиви документи за пребиваване. Сумите, които чужденците плащали за тези „услуги“ достигали до 2 000 евро на човек.

Във връзка с този случай в четвъртък в рамките на едновременни мащабни полицейски акции в област Атика, Еврос и Солун, са задържани общо 22 души, сред които водачът на престъпната група и четиримата полицаи.

Срещу задържаните е образувано съдебно производство (в зависимост от случая) за организиране, участие или ръководене на престъпна група, улесняване на нелегалното влизане и излизане от страната, незаконно прехвърляне на граждани на трети страни, легализиране на доходи от престъпна дейност, фалшифициране на документи, корупция, даване на подкуп на служебно лице, нарушаване на професионалните задължения.

За тези престъпления (в зависимост от случая) са обвинени още 21 души, а други 28 (14 грузинци и 14 гърци) са обвинени за участие в престъпната група.

Бандата е действала системно в областта на нелегалния трафик през последните 6 години.

Така например, както е установено, от януари до сега престъпната група е участвала в 24 случая на трафик на голям брой нелегални имигранти на гръцка територия. Прехвърлянето е ставало понякога пеша, а понякога с туристически автобуси от границата с Турция в област Еврос, както и по море с моторни лодки от провинция Мармарида, Турция, към гръцкия остров Родос.

Освен това, установено е, че бандата е замесена в 15 по-стари случая на трафик на нелегални имигранти, както и в много такива случаи през международното летище в Атина и пристанището в Игуменица.

Печалбите за престъпната група са били огромни, тъй като освен с нелегалния трафик членовете й са се занимавали и с изготвянето на фалшиви документи, както и с издаването на истински документи, за които са били използвани фалшиви удостоверения.

Общо са регистрирани 216 случая на изготвяне и предаване на фалшиви документи, като сумата надхвърля 38 470 евро. Освен това са установени още 110 случая, при които документите не са предадени, а сумата за тях надхвърля 46 230 евро.

За изготвянето на документите членовете на бандата събирали от заинтересованите лица парични суми, въз основа на неофициален «ценоразпис».

По време на полицейската акция за разбиването на бандата е бил конфискуван един автобус, в чието багажно отделение имало специален тайник за прехвърлянето на нелегалните имигранти.

 

 

Категории: нелегални имигранти полицаи област Еврос полицейска акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus