Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Deloitte&Touche, Ernst and Young, ΚPMG и PriceWaterhouse Coopers ще държат под око гръцките министерства

04 Юни 2010 / 19:06:25  GRReporter
2340 прочитания

Четири от най-големите международни одиторски фирми ще помогнат на гръцкото правителство да приложи на практика обявената финансова реформа в държавния сектор, като сложи във всяко министерство  по двама представители на надзорните компании. Deloitte&Touche, Ernst and Young, ΚPMG и PriceWaterhouse Coopers ще наблюдават изпълнението на бюджета и ще провеждат извънредни проверки в министерства и държавни организации, които показват големи разходи или има подозрение за финансови нарушения. През 2011 година се очаква да бъде въведена и електронно една цялостна информационна програма, която ще позволи проследяване на всички разходи на централното управление, така че да се избегнат злоупотреби с държавни средства.

В същото време след седем-месечно чакане правителството обяви, че следващата седмица ще се назначи официално новият началник на Гръцкия статистически институт . „Ще назначим новия началник на статистическата служба с четири пети от мнозинството на парламента, така че да се гарантира независимостта на организацията,” заяви в официално изказване пред журналисти министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. Дейността на института ще се наблюдава тясно от представител на Eurostat, който ще има надзорни функции и ще съдейства за изграждането на една нова по-ефективна система за отчет на състоянието на страната. Правителството предвижда засилване на механизмите за осигуряване на своевременното и правилното предоставяне на данни. Сметната палата от своя страна ще предоставя всеки месец отчети за финансовото състояние на държавни предприятия, както и подробни месечни статистики за приходно-разходният баланс и просрочени плащания на държавните организации.

Ако тази серия от мерки се приложи ефективно на практика правителството се надява да предотврати в бъдеще финансови кризи като тази в социалното осигуряване и здравеопазването. Крайната цел на управлението е да спази задълженията си по Програмната за стабилност и развитие и да намали държавния дефицит на 3% от БВП до 2014 година. По официални данни за първото тримесечие на тази година правителството е спестило от допълнителни съкращения в разходите на държавния сектор. От друга страна липсите в социално-осигурителните каси, които се оказа че за по-малко от година са погълнали по-голямата част от заложените в бюджета субсидии, отвориха нови черни дупки за държавните финанси. Ясна картина на държавните финанси се очаква да излезе след пълното въвеждане на обявените икономически реформи, като второто повишение на ДДС с още 2 пункта и преобразуването му в 23% от първи юли. Предвижданията на Гръцката търговска камара обаче са, че приходите от ДДС ще намалят поради вече свитото търсене на пазара като цяло.

 Планът на управляващите е да сменят смисъла на популярния в Брюксел напоследък израз Greek statistic, който стана нарицателно на грешни данни. С встъпването си на власт социалистическото правителство на ПАСОК предприе серия от действия, които доведоха до разкритието, че в последните поне десет години Гърция е представяла неверни данните за икономическото състояние на страната , които представяли Гърция малко по-просперираща от колкото е била. В резултат на това, като една лавина от последствия първо европейските партньори, а после и международните пазари загубиха всякакво доверие в гръцката власт и управление.

В опит да си възвърне доверието на Европа и света, гръцкото правителство освободи от длъжност предишното управление на института, който за повече от половин година е без председател. През следващата седмица се очаква официално да се обявят промените в структурата и дейността на организацията, както новата управа.

Категории: ИкономикаКомпанииПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus