Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евангелос Венизелос: От изборите ни делят 6-7 седмици и целта ни е победата

15 Март 2012 / 18:03:20  Анастасия Балездрова
815 прочитания

Убеждението си, че само чрез изборите може да се постигне решаването на проблемите на Гърция изрази вицепремиерът Евангелос Венизелос и определи тяхното провеждане една до две седмици след Великден.

С бял фон, прекъснат от зелена ивица и призива „Започваме” зад себе си той даде първата си пресконференция, след като бе утвърден като единствен кандидат за лидерския пост в ПАСОК. Въпреки това вътрешнопартийни избори ще има и след 18 март той ще поеме официално кормилото на партията.

От няколко дни е ясно, че за тази цел той ще напусне министерството на финансите, за да може да се посвети на предизборната битка. Той уточни, че след вътрешнопартийните избори в неделя ще подаде оставка, без да каже кой ще го замести на най-критичния пост в гръцкия кабинет. „По този въпрос има и ще продължи да има дискусия. Ще стане по най-добрия, нормален и убедителен и към нашите партньори начин. Но важните процедури вече приключиха и мога да кажа, че завърших мисията си в министерството на финнасите”.

Евангелос Венизелос призова симпатизантите на партията и „всички, които поне веднъж в живота си са гласували за ПАСОК да участват в изборите. Не само за спазването на процедурата, а защото трябва да покажем, че ПАСОК е тук и изразява лявоцентристките политически сили в Гърция. Освен това в неделя ще преброим силите си предвид наближаващите избори”. Той повтори извинението си към гърците за трудностите, което бе отправил миналата събота по време на заседанието на Националния съвет на партията и каза, че то е от името на целия политически персонал на страната.

„Целта ни на изборите е победата. Искаме хората да ни подкрепят, за да продължим работата си за излизането на Гърция от кризата”. На въпрос дали ще приеме обратно в партията отлюспени депутати, както и другим които я напуснаха при поемането на лидерството от Георгиос Папандреу, Евангелос Венизелос заяви, че вратата на партията е отворена за всички, които смятат, че са част от нея.

На въпрос къде е изчезнало слънцето, което бе основен елемент в емблемата на ПАСОК от създаването на партията, той отвърна: „Слънцето е извор на живота и не е необходимо да го поставяме над всяка дума”.

По повод сценариите за следизборно сътрудничество с Нова демокрация той прикани гражданите да оценят позициите и последователността на партиите и да решат дали страната има нужда от „стабилно политическо управление, чиста политическа реторика и способност за водене на преговори в условията на сложните корелации на силите в Европа и света.

От друга страна обаче категорично отхвърли възможността за сътрудничество с крайнодесни или крайнолеви сили, „които искат да се възползват от разочарованието и гнева на гръцкия народ и са за излизането на Гърция от еврозоната и Европейския съюз и завръщането й към 50-те и 60-те години на миналия век с надеждата, че това ще им помогне да наложат своите идеи. Опитват се да се покажат добри пред хората, но всъщност са много опасни”. ПАСОК няма да се сработи нито със „така наречената „симпатична” Левица, която уж е за промените, но иска те да се случат без да бъде засегнат никой”, допълни той визирайки Демократичната Левица, към която е насочен отливът на повечето от разочарованите гласоподаватели на ПАСОК.

Евангелос Венизелос отправи нападки и към председателя на Нова демокрация Андонис Самарас. Той го порица, че до момента не е признал, че на практика двете партии са партньори в правителството, понеже иска Нова демокрация да бъде смятана за опозиция. „Не е логично партията, която носи отговорност за кризата, започнала по време на нейното управление през 2008 да се държи по този начин”, каза министърът и допълни, че виновни за днешното състояние на страната са всички правителства от периода след падането на военната диктатура прз 1974.

Той заяви, че след подписването на договора за втория заем към Гърция и завършването на PSI вече е доста по-спокоен за хода на нещата в страната. „В даден момент ще ви разкажа за ситуациите, които преживях през тези девет месеца в качеството ми на финансов министър”, каза той на журналистите и допълни с усмивка, че един ден ще опише днешните драматични събития в своите мемоари.

Категории: Политика Евангелос Венизелос ПАСОК избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus