Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската котва е най-сигурната бариера за "пре-ориент-ирането" на Турция от запад на изток

27 Февруари 2014 / 09:02:15  GRReporter
11090 прочитания

Нихал Йозерган е известна като българският глас в Турция. Тя е кореспондент и коментатор на основни български медии, за които работи повече от 20 години. В различни периоди е била автор на списанието „Балканите +” , сп. „Мениджър”, всекидневниците „Стандарт”, „24 часа”и последно „Труд”, телевизиите TV7 Bulgaria, TV+. Предавала е дълги години за БНР, а сега за Дарик радио.  Зад гърба си има 3 документални филма: „Истанбул – срещата на цивилизациите” 2002, „Сирия – геополитическата игла на Близкия изток” 2007, излъчени нееднократно по БНТ, за която тя работи повече от 10 години като постоянен кореспондент в Турция до 2008. Последният й документален филм „Толерантност”, в който е съавтор с турския режисьор Семих Диндар, разказва за българския етнически модел на толерантност и „възродителния процес”, за насилствената смяна на имената на мюсюлманите в България, по време на който 350 000 български турци бяха прогонени от родината в края на ерата на  комунистическия режим на Тодор Живков през 1984. Лентата е подготвена със съдействието на турското Министерство на културата през 2010 и печели втората голяма награда на международния филмов фестивал „Антакя – среща на цивилизациите” и е излъчена по частния турски новинарски Канал 24. В момента Нихал Йозерган е докторант на Институт „Диалог Европа” към Софийския Университет „Климент Охридски”. Обект на нейното изследване е новият външнополитически курс на Анкара и отразяването му във всекидневниците „Милийет” и „Заман” в периода на управлението на Партията на справедливостта и развитието.  С Нихал Йозерган разговаря Мария Спасова.
- Допреди няколко месеца Турция създаваше впечатление на страна със силна икономика и реформиращо се общество, решена да изпълни всички критерии за членство в Европейския съюз. Какво се случи и Турция толкова много се промени? Защо правителството започна да диктува на хората как да се обличат и как да се държат, започна да забранява думи? Защо се стигна до това отстъпление от индивидуалните права и свободи на гражданите?

Категории: Нихал Йозерган Турция избори Партия на справедливостта и развитието Европейски съюз мюсюлмани Реджеб Таип Ердоган Абдулах Гюл
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus