Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се споразумя с кредиторите за устойчив първичен бюджетен излишък и по-ниска от очакваната рецесия

23 Септември 2013 / 09:09:59  GRReporter
928 прочитания

Гърция започна поредния кръг преговори с международните си кредитори, чиито представители Пол Томсън от Международния валутен фонд, Клаус Мазух от Европейската централна банка и Матиас Морз от Европейската комисия от вчера са в Атина. Първата им среща с министъра на финансите Янис Стурнарас продължи четири часа и според гръцките медии двете страни са постигнали съгласие за устойчив първичен бюджетен дефицит и за рецесия по-ниска от очакваната.
    Изглежда, че разликата между оценките на гръцкото правителство и надзорната тройка по отношение на рецесията е от порядъка на 0,1 процент. Т.е. и двете страни са единни, че тази година рецесията ще е от порядъка 3,8-3,9  на сто, а не както се смяташе досега 4,2 на сто. Също близки са и оценките за състоянието на бюджета, където се залага на постигането на малък, устойчив първичен бюджетен излишък.

     По време на тази първа среща разговорите са били съсредоточени около изпълнението на бюджета и счетоводното и финансовото приключване на 2013. Те ще продължат до края на седмицата, тъй като двете страни имат различия в различни точки както в разходната, така и в приходната част. Двете страни обаче имат големи различия по отношение на бюджета за 2014, където ще бъдат съсредоточени големите спорове и където все още липсват достатъчно достоверни данни за състоянието както на приходите, така и на разходите.
    Една от темите, които разделят гръцкото правителство и представителите на международните кредитори е единният данък верху недвижимото имущество, който трябва да влезе в сила от 2014 и където не е уточнен нито размерът му, нито начинът на събирането му. Друг данък, който предстои да се разгледа от надзорната тройка е данълът в полза на трети лица.    

Проблем се оказват и задълженията на държавата към фирми и частни лица, които възлизат на 8 милиарда евро и коиро държавата трябва да изплати до края на календарната година. Източник на Министерството на финансите е заявил пред атинската осведомителна агенция АПЕ, че тези задължения няма да могат да се изплатят в срок и че финансовото ведомство търси алтернативни решения.    

    Продължават и преговорите за условията, при които Гърция ще получи следващия транш от 1 милиард евро. Това са решително свиване на военната индустрия, включително и частично закриване на някои военни предприятия, включването в трудовия резерв на 12 500 държавни служители до края на септември, издължаването на държавата към предприятията на водоснабдяването, както и гласуването в парламента на новия Адвокатски кодекс.  Всички тези въпроси се дискутират през цялата седмица на експертно ниво.
    Днес представителите на международните кредитори ще разговарят в Агенцията по приватизацията на Гърция, която наскоро отново остана без директор.
    Преговорите с кредиторите ще се проведат на три фази. Първата трябва да приключи до 10 октомври, а резултатите от нея да бъдат представени на годишната среща на Международния валутен фонд на 11-13 октомври и на срещата на Eurogroup на 14 октомври. Втората фаза на преговорите трябва да приключи до края на октомври, когато трябва да се намерят начините за попълването на финансовата дупка от 4-5 милиарда евро, както го изчислява надзорната тройка или 2,5 милиарда евро, както го изчислява гръцкото правителство за периода 205-2016. Третата фаза на преговорите с кредиторите ще е през ноември-декември, когато ще се обсъди евентуалният трети пакет от финансова помощ, изчислен от МВФ на 10,9 милиарда евро.

Категории: Гърция международни кредитори надзорна тройка първичен бюджетен излишък рецесия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus