Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд препоръчва орязване на задълженията на фирми и частни лица

23 Февруари 2013 / 14:02:17  GRReporter
2505 прочитания

Министерството на развитието категорично отрича вероятността от законодателни мерки относно орязването на заемите на фирмите и домакинствата. Публикуваният работен доклад на Международния валутен фонд, в който се препоръчва орязване на кредитите на фирми и физически лица в страни с финансови трудности, между които и Гърция, предизвика отзвук и представители на министерството заявиха за вестник „Нафтемборики”, че такива мерки няма да бъдат предприети, подчертавайки, че становището на министерството за уреждането на заемите, както поправките в закона за свръх задълженията на домакинствата си остават непроменени. Те твърдят и че този доклад отразява гледната точка на само двама представители на фонда и следователно не е обвързващ за правителството. Междувременно, Министерството на развитието очаква становището на тройката по предложенията от миналия ноември за създаването на благоприятен режим за кредитополучателите. Следващата седмица, когато се очаква отговорът на тройката ще е решаваща за бъдещето на тези предложения. Политическото ръководство на министерството е подготвено и за тяхното отхвърляне и търси и други възможности.

Предложението на министерството за улесняването на кредитополучателите що се отнася до изискванията за ипотечни заеми засяга работещите и пенсионерите от частния и държавния сектор, както и за онези, които имат договори за работа с годишен семеен доход до 25 000 евро, ако той е намалял с повече от 35% от 1 януари 2010 насам. Предлага се за кредитите, отнасящи се до главното жилище на кредитополучателя с данъчна оценка до 180 000 евро, да се дава гратисен период за 4 години с преразглеждане през втората година. През този период кредитополучателят внася само лихвите с постоянен лихвен процент 1,5%. Ако сумата на лихвите надвишава 30% от облагаемия доход, месечната вноска се изравнява с този процент. В случай на нулеви приходи се предвижда възможността за нулеви вноски, договореният срок на кредита се удължава със срока на гратисния период, а след неговото изтичане погасяването на кредита продължава по първоначалния договор.

Докладът на Международния валутен фонд препоръчва преструктуриране на задълженията на частния сектор в страните от еврозоната, които са засегнати най-силно от кризата, между които е и Гърция. Според този работен документ, в който се отбелязва, че не изразява официалното становище на МВФ, през годините след кредитната криза от 2008 нивото на частните задължения като процент от брутния вътрешен продукт се е увеличило значително в европейските страни и главно в Гърция и Ирландия. Според доклада домакинствата в тези страни преживяват и значително намаляване на стойността на имотите, което ограничава възможностите им да обслужват задълженията. Ако тези проблеми не се разрешат, високите нива на дълга ще продължат да натоварват частния сектор.

Гръцкият случай

В случая на Гърция и на изследваните страни от периферията (Италия, Португалия, Испания) последните данни показват, че през 2011 процентът на случаите на фалити на фирми е отбелязал двуцифрено увеличение. Най-много са се увеличили фалиралите фирми в България – за периода 2009-2011 увеличението е със 114, 29%. Далеч зад нея остават Испания и Ирландия със съответно около 38% и 32% увеличение на броя на фалиралите фирми. Гърция е още по-назад – фалиралите фирми през изследвания период са се увеличили с 10%. Подобно е  положението в САЩ- там броят на фалиралите фирми се е увеличил с около 7%. Незначителна е промяната във Франция и Германия, където увеличението е 1-2%. За разлика от тях в Русия фалиралите фирми през 2009-2011 са намалели с 10%. На Балканите най-положително в тази насока се развива Румъния, където фалитите са намалели с цели 21,48%.

Докладът се спира и на свръх задълженията на домакинствата и на високите нива на ипотечните заеми, които водят определени европейски страни до прилагането на специални законови разпоредби. Разглежда се законът „Кацели” и основните му разпоредби за онези, които са натоварени със свръх задължения и не могат да подадат заявление да бъда поставени под защитен режим съгласно гръцкия кодекс за фалитите. Отбелязва се, че процентът на преструктуриране на задълженията на домакинствата е много нисък и че трябва да се създадат условия за преструктурирането им.

В работния доклад се предлага създаването на резултатни правила, които биха позволили незабавно орязване на задълженията на кредитополучателите и се отбелязва, че законът, който е в сила в Гърция не е дал очакваните резултати. В изявление на финансовия отдел на СИРИЗА относно предложението на правителството за закона за свръх задълженията се подчертава, че несправянето с високите задължения на частния сектор не помага нито на длъжниците, нито на кредиторите и че добре обоснованите разпоредби за облекчаване на домакинствата и фирмите намаляват несигурността и влияят положително на икономиката като цяло.  Напомня се и че предложението на СИРИЗА от миналия октомври съдържа следните основни точки: цялостно описване на задълженията на кредитополучателите, които се намират под прага на бедността, намаляване на месечните вноски, така че да не надминават 30% от месечните приходи (остатъкът над 30% ще бъде заличен). Законопроектът на правителството според СИРИЗА не предлага никаква съществена помощ на кредитополучателите и главно на дребния бизнес, тъй като се отнася само до работещи и пенсионери. От тази благоприятна промяна са изключени кредитополучателите от дребния бизнес- търговци, чиито фирми губят 80-90% и са потънали в задължения, а малкото, което искат е да спасят поне дома си.

Категории: Международен валутен фонд Министерство на развитието кредити фалити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus