Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Милионите за заплати на шепа началници и телевизионни звезди причиниха фалита на телевизия Алтер

20 Декември 2011 / 14:12:15  GRReporter
4235 прочитания

 

През последната година GRReporter обърна особено внимание на проблемите, които се появиха в гръцките медии след началото на тежката финансова криза в страната. Много от от тях уволниха журналисти, техници и административен персонал под предтекста, че не могат да издържат финансово. Телевизия Алтер бе първата частна телевизия, която обяви фалит, но успя да се защити от своите кредитори чрез включването си в наредбата на член 99 от Кодекса за ликвидациите. В продължение на месеци нейното ръководство отказва да изплати заплатите на служителите, които предприеха драстични действия.

След като прекъснаха предаванията на живо служителите решиха да информират общественото мнение за тлъстите заплати на „звездите” на телевизията, които според тях са основната причина за фалита. В писмото им се посочват огромните суми, които са получавали не само много известните журналисти и водещи на новинарските емисии и предаванията, но и административни служители. В текста се посочва: „Изпращаме това писмо, за да информираме общественото мнение за това как бе организирано голямото парти в телевизия Алтер. Истинските причини за фалита не са обвиненията на единия собственик Георгиос Курис към другия, Костас Яникос за излишни разходи, като заплащането за увеличаването на гръдната обиколка на известна водеща, луксозните автомобили, които се даваха на членовете на ръководството и т.н.

Причините за злото се намират другаде. През 2009 „преработените” икономически списъци представяха още една успешна и печеливша година с цветущи приходи. Всичко това, разбира се нямаше нищо общо с истината. Беше един балон, който не закъсня да се спука за сметка на всички нас, служителите на Алтер”.

Те посочват, че в действителност проблемът се крие в заплатите на членовете на ръководството и упраителния съвет на телевизията в периода 2005 - 2009, които определят като „астрономични суми”. Само през 2009 за заплати са били изхарчени 5 523 430 евро. През 2009 всеки от членовете на управителния съвет е получил между 350 000 – 400 000 евро смесена заплата. Началниците на различни дирекции също са получавали огромни суми от порядъка на 93 000 – 420 000 евро.

Далеч по-голям интерес будят обаче възнагражденията на телевизионните „звезди”. Списъка води всеизвестният разследващ журналист Макис Триандафилопулос с годишна заплата 2 600 000 евро. В Алтер той водеше предаванията „Джунгла” и „Жълта преса”, в които често представяше разобличителни репортажи за скандални случки от гръцкия обществен живот. Той въведе практиката за снимане със скрита камера и така си спечели прякора Тарзан. Преди няколко години Макис Триандафилопулос откри свой информационен портал www.zougla.gr, който е един от най-посещаваните в гръцкото интернет пространство.

Водещият на новините по Алтер Никос Хадзиниколау е получавал по един милион на година. Паралелно с това той е издател на един от големите седмичници Real news, информационния портал www.real.gr и съсобственик на радио Real fm, заедно със сина на един от главните акционери в Алтер, Андреас Курис.

Категории: Медии телевизия Алтер фалит служители неизплатени заплати огромни възнаграждения телевизионни звезди Макис Триандафилопулос Никос Хадзиниколау
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus