Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надзорните органи откриха стотици милиони евро раздавани щедро по времето на Караманлис

26 Март 2012 / 19:03:54  GRReporter
951 прочитания

Незаконни държавни разходи на стойност 618 милиона евро откри контролният орган към Сметната палата за периода 2009 преди да падне правителството на Костас Караманлис. Подобни неоправдано високи разходи в държавния бюджет са били открити и за 2008, когато те са достигали 66 милиона евро. Предизборният период преди три години е катализирал тяхното умножение по десет главно чрез даването на допълнителни хонорари, ненужни доставки, извънредни назначения в държавния сектор, добавки към заплатите на заети в публичния сектор и други нередности, които са стрували стотици милиони на гръцките данъкоплатци в последната година от управлението на Нова Демокрация.  

Сериозна част от нарушенията засягат и подписването на неконкурентни оферти за доставка на медицинско оборудване и медикаменти без извършване на задължителния публичен търг. Подобни практики не са били чужди и в областта на националната защита, където са били направени заявки за доставки на стойност над 5,8 милиона евро. Разходите не са били одобрени официално, но все пак парите са били преведени без точна отчетност какво е било получено срещу тях, предават гръцките медии.

След разглеждане на отчетите надзорният орган към министерството на отбраната е отказал да одобри разход за гориво на стойност 575 хиляди евро. Мотивите за отказа са били, че не е имало конкурс за договор за доставка. По същите причини все още чакат одобрение платежни нареждания на стойност 813 хиляди евро за друг тип суровини. Втози период е бил отразен скок в разходите за материали за машинна поддръжка от 82,2% или 460 милиона евро допълнително. Под въпрос общо остават разходи на стойност над 1,5 милиона евро само във военното министерство за флота, снабдяването на армията и военните болници. Колко други неправомерни разходи в тази институция са минали незабелязани през годините още не е ясно.

Съмнителни процедури за одобряване на доставчици са сложили под въпрос разходи от 16,3 милиона евро в здравното министерство. В най-големия осигурителен институт за район Кипарисиас са били дадени платежни нареждания за неправомерни разходи от 27,3 хиляди евро. В държавната болница в Гревена са раздавали щедро обзщетения на медицински лица, които са надминали 76 хиляди евро. В министерството на транспорта и инфраструктурата са били подадени документи и са се опитали да надпишат сметката по процеса на приватизация на Олимпик Еър с над 230 хиляди евро с неоправдани разходи за реклама. Националният технически университет от своя страна поискал по “погрешка” 300 хиляди евро в повече от полагаемото според записаното в държавния бюджет и отново поради “разсеяност” те били изплатени, без да се знае за какво са предназначени.

Щедрото раздаване на пари води безспорно и до нудата от по-голямо кредитиране. Певз 2009 заемането от външните пазари за Гърция скача с 51,1% в сревнение с размерите на външното кредитиране през 2008. В същото време държавния механизъм претърпява провал в събирането на приходи, които се оказват с 47,4% по-ниски от резултатите през 2008. Главните черни дупки на бюджетните пари са централното управление (министерства и публични предприятия) и организациите за местно самоуправление. В началото на 2009 правителството е предвидило, че ще има нужда от 64,5 милиарда евро въхшно кредитиране, а в краш на годината равносметката е била, че Гърция е заела цели 105,5 милиарда евро. Скокът на бюджетните разходи с 50 милиарда евро струва скъпо на Гърция през 2009 въперки, че икономическите анализатори казват, че предпоставките за подхлъзването по склона са били поставени много по-рано.

Категории: ПолитикаИкономикаПазари корупция Караманлис Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus