Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова вълна от стачки - журналисти и учители търсят гаранции за правата си

16 Декември 2009 / 12:12:51  GRReporter
909 прочитания

Журналистите утре ще стачкуват и Гърция ще бъде в информационен мрак в продължение на 24 часа. Решение да излезнат на улицата и да защитят правото за стабилна работа и пенсионно-здравно осигуряване взеха учителите и служителите в Центровете за обслужване на гражданите.

Журналистите да излезнат в 24-часова стачка от 6 часа сутринта в четвъртък до 6 часа в петък, реши съюза на журналистите в Атина. Журналистите и служителите в печатни издания и в средствата за масова комуникация ще се съберат за протестна демонстрация пред сградата на Съюза в 11 ч. сутринта, за да протестират срещу постоянните уволнения, срещу промяната в трудовите отношения и атаките срещу пенсионно-осигурителните им права. Телевизионните канали вече започнаха промени в програмите си и планират на мястото на информационните емисии да включат забавни предавания.

В прессъобщението, журналистите обявиха, че проблемите им, както и тези на останалите работещи във вестниците, телевизиите и радиата всекидневно се увеличават. Уволненията са станали всекидневие, а еластичната форма на заетост става всеобщо правило. Свободното, съществено и демократично информимране са се превърнали в жертва на меркантилизирането и конкуренцията. Трудовите и пенсионно-осигурителните права на работещите не се зачитат, а новите мерки на правителството с цел да се излезе от кризата ще анулират всички права, които са извоювани до момента.

Журналистите искат да престанат уволненията и да бъдат предприети съществени мерки за подкрепа на безработните, се казва във вестник „Та Неа”. Журналистите поставят искане за стабилна работа на пълен работен ден за всички с гарантирани трудови и пенсионно-осигурителни права. Те желаят да се сложи край на елстичното работно време и да се промени неправомерното състояние на работещите на договори за по няколко месеца, които се превръщат в заложници на работодателите. Необходимо е и съществено увеличение на заплатите и на пенсиите и да започне дословното приложение на трудовите колективни договори. Журналистите се обявиха срещу новите пенсионно-осигурителни мерки и отмяната на всички закони за пенсионно-осигурителната система.

24-часова стачка обявиха днес и от Федерацията на учителите в Гърция, които протестират срещу внасянето на бюджета в парламента и срещу обявяването от министъра на образованието на нов начин за наемане на работа. В 11:30 ч. днес учителите ще се съберат на митинг пред министерството на образованието с искания за увеличение на разходите за образование на 5% от БВП, брутната заплата на новоназначените да започва от 1 400 евро, да се отмени системата за наемане на договор за изработване на определен брой часове, справедливо пенсионно осигуряване, постоянна и стабилна работа за всички, двегодишна предучилищна подготовка за всички деца, педагогическа свобода и демокрация в училище. Главно, учителите искат да започне диалог на чисто.

Освен стачките на журналистите и учителите, днес за втори ден ще останат затворени и Центровете за обслужване на гражданите заради стачката на служителите в тях, които искат да им се признае работата като трудов стаж и да бъдат обявени нови работни места. Много от тези центрове може да престанат да работят, защото повечето от служителите са на временни трудови договори, а не на постоянна работа. Те искат среща в министерство на вътрешните работи, за да се даде решение на техните искания.

Категории: Общество стачки учители журналисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus