Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови партии черпят симпатизанти от двете големи, а хиляди гърци зоват някогашния крал Константинос

02 Март 2012 / 19:03:10  GRReporter
922 прочитания

На 18 март ще се проведат вътрешнопартийните избори в ПАСОК с участието на членовете и симпатизантите на партията. Седмица по-рано ще се проведе национална конференция. Това са решенията, които приеха на днешното си заседание членовете на Националния съвет.

В същото време голям брой от основните представители на партията  се насочва към създаването на един неформален трети полюс, който ще се разграничи от кандидатурите на Евангелос Венизелос и Христос Папуцис за лидерското място в ПАСОК. Сред тях са вицепремиерът Теодорос Пангалос и заместник-министърът на отбраната Янис Рагусис. Въпреки че поне засега те не действат координирано, през следващите дни те ще навлязат в дискусията за бъдещето на ПАСОК. До момента обаче не изглежда да подготвят трета кандидатура, която да застане като клин между двамата основни претенденти. Като се имат предвид възможностите и задкулисните преговори, които текат в момента, евентуално няма да съществува възможност за поява на трета кандидатура.

Според устава на ПАСОК основна предпоставка за приемането на дадена кандидатура е тя да бъде подкрепена с подписите на 100 членове на Националния съвет. В момента те са под 400. Ако финансовият министър успее да събере 200, а доскорошният министър за защита на гражданите – 100, на практика няма да може да има трети кандидат.

При тези условия се очаква Теодорос Пангалос и Янис Рагусис да изразят позисиите си за промяната в ръководството на ПАСОК, без обаче да се обявят в полза на единия или другия кандидат. Според източници тяхната цел ще бъде започването на политическа дискусия за насочеността на партията преди и след провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Подобни са намеренията и на министъра на образованието Анна Диамандопулу, която също няма да подкрепи никоя от кандидатурите. Източници твърдят, че тя е получила предложение да се кандидатира от страна на група млади членове на партията, които се самоопределят като „млади реформатори”. Ако в крайна сметка тя предприеме този ход, преценките са, че ще затрудни избора на лидер на ПАСОК от първия кръг на вътрешнопартийните избори.

В същото време министърът на развитието Михалис Хрисохоидис, който не е оттеглил изявлението си, че ще се кандидатира не показва своите намерения. Сътрудниците му не пропускат да отбележат обаче, че е раздразнен от слуховете, които го нареждат сред привържениците на тандема Венизелос-Ловердос.

По-рано днес някогашният горещ привърженик на Георгиос Папандреу и министър в неговите правителства Харис Кастанидис обяви, че се готви да учреди нова партия, в която ще участват отлюспени депутати от ПАСОК.

„Вече текат преговори и дискусия между отлюспените депутати, с цел да координираме парламентарната и политическата си дейност”, заяви той, но не пожела да коментира дали се водят преговори с отлюспени депутати от други партии.

„Досега брояхме по колко депутати има във всяка партия. От сега нататък ще броим по колко партии се падат на всеки депутат”, написа стар гръцки журналист в страницата си във Фейсбук.

Коментарът му е повече от точен, като се има предвид все повече засилващото се роене на партии. Анализатори смятат все пак, че малка част от тях ще участват в избори и повечето ще подействат като трамплин за прехвърлянето на гласоподаватели от една към друга формация. Такъв е примерът с новоучредената гръцка „Северна лига” на Панайотис Псомиадис, която носи съвсем предвидимото име „Родина”. Очакванията са, че последователите на движението на патриотично настроения политик от Солун ще бъдат пренасочени да дадат своя глас в полза на също новоучредената партия „Независими гърци” на бившия министър от Нова демокрация, а днес независим депутат Панос Каменос.

Спадналите проценти на одобрение в социологическите проучвания, както и заглавие в един от централните гръцки вестници, че депутатът от крайнодясната партия ЛАОС Кириакос Велопулос е изнесъл в чуждестранна банка 400 000 евро очевидно принудиха нейното ръководство да хвърли поредната „ръчна граната”.

„Искате ли да ви изненадаме? Действащи депутати от ПАСОК и Нова демокрация идват принас. Почакайте малко и ще видите”, заяви в радиоефир говорителят на партията Костас Айвалиотис.

И докато големите партии се занимават с отлива на симпатизанти, а новите провеждат съревнование по популизъм, за да привлекат колкото повече могат, гърците изпращат масово писма до някогашния крал Константинос. От началото на 2011 до днес пристигналите в офиса му писма са повече от 140 000.

Неофициални източници твърдят, че в повечето от тях гърците описват проблемите, породени от икономическата криза, а в други – директно го приканват да се намеси в политическия живот на страната.

Категории: Политика ПАСОК вътрешнопартийни избори нови партии Константинос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus