Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК номер 2 и „Независимите гърци” на Панос Каменос подкопават сериозно двете управленчески партии в Гърция

28 Февруари 2012 / 13:02:44  GRReporter
1322 прочитания

На крачка от създаването на поне една нова лявоцентристка политическа формация се намират отлюспените от ПАСОК депутати. Сред тях са бившите министри Лука Кацели и Харис Кастанидис, които са и най-дейни в усилията да съберат поддръжници и да формират едно общо политическо предложение.

Според източници в същото време текат процеси в инициативата на друга група отлюспени депутати. Те обсъждат други ходове, разглеждат възможностите за партньорство с други партии и не се присъединяват нито с познатите като LOVE Евангелос Венизелос и Андреас Ловердос, нито с политическата двойка Лука Кацели – Харис Кастанидис.

По всичко личи, че борбата да бъдат привлечени големи групи от гласоподаватели, които вече се сбогуваха с ПАСОК и вече се насочват към Демократичната Левица ще бъде тежка. Според много от главните лица в тези процеси, ходът от страна на бивши членове на ПАСОК и съответният ход на някогашния министър от Нова демокрация Панос Каменос да учреди партията си „Независими гърци” на практика поставят началото на раздробяването на двете големи управленчески партии от периода след военната диктатура.

Усилията на Лука Кацели и Харис Кастанидис и опитите за споразумяване с други бивши депутати от ПАСОК са постоянни през последните седмици. До момента бившият министър на заетостта избра тактиката да изразява несъгласието си с меморандум 2. Лука Кацели оставя да се разбере, че именно това ще бъде съдържанието на нейното политическо предложение. Централната идея се очаква да се формира около логиката за подобряване на икономическите параметри на меморандума с цел прекъсването на рецесията. През последните дни тя се разграничи напълно от ръководната група на „новата” ПАСОК не само по въпросите на икономическата политика, но и по стратегически теми, като намерението за следизборно сътрудничество на партията с Нова демокрация, която изрази Андреас Ловердос.

В същото време Харис Кастанидис се стреми да координира повече от 22-та отлюспени от ПАСОК депутатите, както и на деветимата, за които бе обявено, че ще останат извън партийните бюлетини през следващите избори. Според източници официалното представяне на новата лявоцентристка формация и нейните инициативи се очаква съвсем скоро и то вероятно ще съвпадне с развитията около избора на ново ръководство в ПАСОК. Тя ще бъде базирана на модела на ръководство в европейските социалдемократически партии. Става дума за двойно ръководство, в което Лука Кацели ще бъде председател на партията, а Харис Кастанидис – председател на парламентарната група. В този смисъл най-вероятното развитие е през следващите дни да бъде обявено сформирането на парламентарна група, в която се очаква да участват около половината от вече отлюспените или потенциалните такива депутати от ПАСОК.

Неизвестни остават до момента намеренията на Христос Папуцис, който до вчера заемаше поста на министър за защита на гражданите. Той подаде оставка, за да участва в битката за лидерското място в ПАСОК минути преди новопоявилата се  организация „Партизанска борба в града” да поеме отговорността за поставянето на бомба в атинското метро. Ако той все пак реши да участва във вътрешнопартийните избори е почти сигурно, че към него ще се присъединят някои от отлюспените, сред които и някогашният секретар на партията Марилиза Ксеноянакопулу.

В същото време в Нова демокрация оттеглят частично първоначалния призив към отлюспените депутати, че могат да се завърнат в прегръдката на партията, ако гласуват за правилниците за прилагане на меморандума за финансова помощ. Сега партийни източници казват, че завръщането им „зависи от различни фактори”.

Според щаба на Андонис Самарас, „говорим за 21 различни случаи”. По този начин партийното ръководство иска да анализира всички действия на депуатаите, много от които направиха различни изявления през изминалите дни. Други източници твърдят, че от Нова деокрация значт точно кои от отлюспените депутати вече са започнали преговори с други политически формации. И това въпреки публичните им изявления, в които отрекоха възможността да се присъединят към друга партия или новосформираната формация на Панос Каменос.

Днес той подаде молба за официално регистриране на партията във Върховния съд. В интервю по радиото той заяви, че въпреки искането на хората, които го подкрепят в партията да няма депутати и лица, които са били в политиката през годините, „не е възможно да затворим вратите за онези, които гласуваха срещу меморандума. Това ще означава, че ги поставяме в еднаква позиция с предателите, които дадоха положителен вот и това е несправедливо”.

Вчера изпадналият „в немилост”, заради съдебна заповед бивш областен управител на Централна Македония Панайотис Псомиадис учреди движение с името „Патриотична мрежа за подбуждане”, като главните букви от съкращението на името образуват думата „РОДИНА”. Само преди няколко дни той изпрати писмо до лидера на Нова демокрация, в което подчерта, че „народът иска лидер, който ще каже новото голямо „не”. Според политика от Солун новият меморандум няма да спаси Гърция от фалит и катастрофа. До момента няма никаква реакция за хода на Панайотис Псомиадис. Коментатори обаче смятат, че той ще принуди Нова демокрация, ЛАОС и Демократичния алианс да започнат отново броенето на своите поддръжници, за да видят доколко са настъпили промени в съотношенията.

Категории: Политика ПАСОК 2 Нова демокрация Независими гърци Панос Каменос Лука Кацели Панайотис Псомиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus