Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петнадесетият Фестивал за документални филми в Солун - богат на идеи, но беден финансово

16 Март 2013 / 11:03:06  GRReporter
2332 прочитания

Филми за световната икономическа криза, за хората  и за променената им душевност, за миналото, но и за зачертаното бъдеще, както и за онези зрители, които имат амбицията да се различават от „насочваните духовно от медиите овце”  /като онази на афиша на организаторите/ - това са 196-те филми, които ще бъдат прожектирани на 15-я фестивал за документални филми в Солун. Награденият филм на Бес Каргман „Първа позиция” („First Position”), който описва жестокия свят на класическите танци  откри на 15 март фестивала.

„Най-бедният” финансово от всяка друга година (тазгодишният бюджет е 700 000 евро, осигурен от програма ЕСПА и програмите Media на ЕС), фестивалът за документални филми е богат на идеи. От 15 до 24 март петнадесетото издание ще бъде отбелязано в залите Олимпион, Павлос Занас, Дзон Касаветис, Ставрос Торнес, Фрида Лиапа и Тоня Маркетаки. Единственият официално поканен гост на фестивала- 72-годишният чилиец документалист Патрисио Гусман няма да дойде заради инцидент, който го задържа в Чили.

На трето място в Европа

Художественият директор на фестивала Димитрис Ипидис по време на пресконференцията каза, че фестивалът за своите петнадесет години е успял да достигне трето място в Европа и да се превърне в една от най-важните в международен план изяви в областта на документалното кино.

Кинематографична библиотека

В Солун, във Филмотеката в сградата на Музея на киното ще бъде създадена най-голямата кинематографична библиотека в страната. Тя ще съдържа повече от 8 000 книги и списания за киното /между които и кинематографичната библиотека на основателя на Кинофестивала в Солун Павлос Занас/ и ще бъде открита в рамките на този фестивал. В колекцията ще са включени книги за историята, теорията и естетиката на киното, за кинематографичните видове и националните кинематографии, речници, годишници, монографии на режисьори, биографии на артисти, сценарии, гръцки и чужди кино списания, някои от които в целите си течения. Част от колекцията на библиотеката е вече дигитализирана, а процесът продължава с помощ от програмата ЕСПА. Сградата на библиотеката беше обновена с помощта на Фондацията „Ставрос Ниархос”.

58 гръцки продукции

Фестивалът активно подкрепя гръцките документални филми и гръцките документалисти да намерят своя начин на изразяване и помага за тяхното представяне на международния пазар. Всяка година гръцкото присъствие на фестивал е по-силно и тази година ще бъдат представени 58 гръцки филма, които изобразяват смело една действителност, която се преобразува във вихъра на обществените брожения. Фестивалът дава възможност на нови гръцки филми (произведени до 18 месеца преди откриването) да бъдат прожектирани в една от залите.

Човешките права

Секцията на фестивала, озаглавена”Човешките права” се осъществява в сътрудничество с „Amnesty  International” и е създадена с цел да хвърли светлина върху бруталното потъпкване на човешките права. „Amnesty  International” за седма година ще присъди специална награда за най-добрия филм в секцията.

Обществото и околната среда

Апокалиптични документални филми за трагичните последици от човешката намеса върху околната среда и цената, която човечеството плаща ще развълнуват зрителите. В рамките на тази секция ще бъде определена една награда, която се дава от комисията на организацията WWF Гърция на най-добрия филм.

И както всяка година, така и тази основната част на фестивала са секциите „Гледните точки на света”, „Истории за разказване”, „Портрети: човешки пътешествия”, „Малки разкази”, а от тази година секцията „Музика” се преименува на „Музика и танц” и ще съдържа документални филми за двата вида изкуство.

Изложба на фотографии

В рамките на паралелните прояви се организира и изложба на фотографии „Солун 101” от 16 до 24 март в Центъра по съвременно изкуство на Солун. Тя се организира с подкрепата на Държавния музей за съвременно изкуство, Центъра за съвременно изкуство на Солун и Посолството на Канада в Гърция.  Включени са произведения на 14 автори, резултат от пленера за творческа фотография, проведен през февруари 2013 чрез интернет с преподавател фотографа от ирано-канадски произход Бабак Салари.

След закриването  на фестивала част от филмите ще бъдат прожектирани в 40 градове, както и в 20 затвори в Гърция.

 

Категории: Фестивал документални филми Солун кинобиблиотека
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus