Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Появата на iPad изкара на сцената един нов продукт - таблетите

03 Юни 2011 / 19:06:31  Иван Петков
4450 прочитания

Миналата година беше може би най-успешната година за Apple, компанията, която успя да промени завинаги определението за музикален (MP3) плеър (iPod), за смартфон(iPhone)... и може би за това какво представлява персоналния компютър. С появата на на iPad през миналата година, не само беше създаден един нов тип устройство, но и много анализатори започнаха да предвиждат, че сме свидетели на това как обикновеният потребител взаимодейства с компютъра и въобще на представата ни за това какво е компютър.

iPad, безспорния първенец

Интересното е, че слуховете за неговата поява го предшестваха поне година по-рано. Никой от другите производители обаче, дори монополистите при операционните системи за PC Microsoft не реагираха по никакъв начин. Сякаш никой не вярваше, че има място за още един тип продукт, да не говорим за успешен продукт. Малко преди това се бяха появили нетбуците, малки и евтини лаптопи, които стават за съвсем всекидневни задачи като интернет, музика, чат... Бяха добре приети и изглеждаше, че пазарните ниши са добре уплътнени. Но ето че Apple разработи и пусна iPad, който въпреки първоначалния скептицизъм и критики за кратко време се превърна в изключително успешен продукт, без каквато и да е конкуренция - такава просто липсваше. За кратко време iPad успя да се наложи като чудесно средство за четене на онлайн издания, за разглеждане на снимки, за интернет... Таблетът се оказа толкова успешен, че принуди издателите и собствениците на сайтове да се съобразят с липсата на Flash при него и да използват току що появилият се нов стандарт HTML5, предназначен за гледане на видео в интернет, както и като заместник на Flash технологията. С това Таблетът беше роден.

Android - предложението на Google

Android OS не е таблет, а е операционна система първоначално разработвана за смартфони. Благодарение на Android смартфоните  успяха да се наложат и да задминат по продажби и популярност iPhone. Android обаче не беше разработван и предвиден за таблети. Почти година отне на Google да представи версия на Android, която да е оптимизирана специално за таблети, за да могат производителите да предложат пълно функционален таблет, конкурент на iPad.

Още играчи: RIM и HP

В надпреварата за потребителския интерес към таблетите се включиха още двама големи играча: RIM - производителят на популярните Blackberry смартфони и HP - най-големият производител на персонални компютри в света. RIM предложиха интересен таблет наречен PlayBook, който обаче за момента не може да спечели голяма популярност. HP купиха ветерана Palm и са на път да предложат пълна гама от смартфони и таблети, които също тепърва ще търсят своята пазарна ниша. Таблетът на HP носи името TouchPad.

Microsoft: мудния гигант

Microsoft бяха от първите, които разработваха операционна система за смартфони - Windows Mobile. Въпреки това те не бяха в основата на революцията при смартфоните, а при таблетите тотално изостават. Макар някои потребители да предложиха таблети с Windows 7, то те не можаха да се наложат поради факта, че Windows не е предназначен за работа с пръсти и на малкия екран на таблета. В монета те разработват Windows 8, който ще има специално оптимизирана версия за таблети, като първите устройства се очакват да се появят през следващата година.

Бъдещето на таблетите

И така, играчите са представени, какво ще могат да ни предложат и дали таблетът ще стане предпочитаната форма на устройство, с което ще взаимодействаме с интернет, ще пишем мейли, ще четем, ще гледаме видео в интернет?

Както споменах, много анализатори са на мнение, че таблетите ще повлияят не само на продажбите на лаптопи и нетбуци, но и на десктоп компютрите. Какви са предимствата на таблетите, които ги правят популярни сред потребителите от всякакви възрасти:

  • използват се пръстите - няма нужда от умения за работа с мишка и клавиатура. дори човек, който никога не е хващал таблет в ръцете си, след няколко минути работа свиква да го използва
  • операционните системи, които ги задвижват са направени лесни за използвани и много интуитивни. Няма скрити менюта, няма изкачащи прозорци и т.н. Времето за свикване и работа с таблетите е много съкратено.
  • таблетите са леки и малки, поради това са ултрамобилни - могат да се ползват в леглото, да се четат удобно седнали на канапето, да бъдат поставени като фото рамка. Липсата на мишка и клавиатура способства много за тяхната лесна преносимост
  • имат голям живот на батерията - 7-10 часа. Това ги прави удобни за работа през цялия ден, без да се търси контакт за зареждане на батерията и продължаване на работата.

 

Категории: Tablet iPad PlayBook TouchPad Windows 8 tablet UI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus