Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Приватизацията ще е първият положителен сигнал към световните пазари, че нещо се раздвижва в Гърция

03 Юли 2012 / 12:07:53  GRReporter
2584 прочитания

Новото гръцко правителство трябва да спази задълженията си към кредиторите и да се концентрира върху приватизацията, която ще е първият положителен резултат към световните пазари, че нещо в закъсалата средиземноморска икономика започва да се променя. Около това мнение се обединиха участниците във втория ден на кръглата маса с гръцкото правителство, която списание Economist организира в Атина за 16-ти пореден път.

    Ръководителят на работната група за Гърция на Европейската комисия Хорст Райхенбах (на снимката вляво) подччерта, че приватизацията е бъдещето на гръцката икономика. Той и екипът му работят по реформирането на държавната администрация, така че бюрокрацията да бъде намалена с 25 на сто. Експертите са констатирали, че има слабо подобряване в процедурата за стартиране на нов бизнес, но тя е далече от най-добрите практики в Европа. Като начало групата ще съсредоточи усилията си в хранителната промишленост, търговията на дребно, туризма и строителството.
    Райхенбах съобщи, че за оптимизирането на гръцката данъчна система вече работят британски и германски експерти, а с подобряването на състоянието на гръцките митници са се заели холандски технократи.

Увереността си, че приватизацията е единственият начин да се стимулира икономическият ръст и да се намали държавният сектор изрази и Костас Митропулос, изпълнителен директор на гръцката Агенция по приватизация.  “Нямаме време. Трябва да действаме веднага. Като страна не можем да си позволив повече дискусии. Гърция се ангажира с един много амбициозен план за приватизиране на стойност 50 милиарда евро. Нашата агенция беше създадена на 1 август миналата година без инфраструктура и без нито един служител. Аз бях първият назначен в нея”, припомни той.
   
    В момента страната е обявила търгове и е получила писма от заинтересовани инвеститори за 6 обекти, сред които държавната лотария, газовата компания ДЕПА, старото летище и Международният олимпийски радио и телевизионен център. Само старото атинско летище е привлекло интереса на8 инвестиционни компании и се очертава най- големият проект за градско възстановяване в Европа. Още една група проекти са готови, за да бъдат обявени на търг и сред тях са такива големи фирми като водоснабдяването и хеленик петролиум.
    Има и друга вълна приватизация, която ще обхване инфраструктурата като летища и пристанища. Тя ще подейства стимулиращо на туризма в страната. Приватизацията на пътищата и железниците ще я върне на световната търговска карта, а заедно с това ще се подобри живота на стотици хиляди гърци. 
    “Какво чакаме? Да се събере Управителният ни съвет, който поради повторните избори не е заседавал от април”, призна Костас Митропулос.  За приватизацията обаче не е достатъчно само предлагането. Трябва да има и търсене, а Гърция е изолирана от международните пазари. “Вие не сте материал за Инвестиционен комитет, ми каза един инвеститор, а друг ми призна - ако искам да инвестирам в Гърция ще го направя в държавни облигации, където ще имам над 5% печалба, а в предприятия ще имам най-много 2% и то не е сигурно”, така директорът на Агенцията по приватизация обясни как инвеститорите виждат Гърция.

    Костас Митропулос обаче отчете и една голяма разлика в общественото мнение, което вече категорично подкрепя приватизацията. При скорошно изследване на агенция MRB 85 на сто от анкетираните се обявяват в нейна подкрепа, а 74 на сто вярват, че частниците са по-добри мениджъри от държавата.  “Приватизацията е третата част на пъзела, който се опитваме да решим след намаляването на дълга и PSI и намаляването на държавния сектор. Приватизацията е ключовият тест за доверието в Гърция, с нея можем да докажем, че нещо се прави тук, можем да дадем добър пример”, заключи той.

   “В съвременните икономики икономическият ръст идва от частния сектор и от инвестициите. Няма инвестиции без инвеститори, така като няма и работници без работодатели. Това е истина, която никога не бе разбрана от гърците, които демонизираха чуждия бизнес и направиха срамна думата печалба”, заяви в речта си пред форума Нотис Митаракис (вдясно на водещата снимка), заместник министър на развитието.
    Той подчерта, че държавният сектор не може да е инвеститор въпреки колкото и големи бюджетни разходи да прави. “Проблемът не е в количеството на държавните служители, а в тяхното качество. Ако те работят ефективно, никой няма да иска да ги уволнява. Нашият приоритет е да направим държавния сектор по-ефективен като подобрим процедурите, при които действа, а не да съкращаваме”, каза още той. Нотис Митаракис обърна голямо внимание и на данъчната система в Гърция, която трябва да бъде по-конкурентна.

Категории: Хорст Райхенбах Нотис Митаракис приватизация гръцка криза правителство надзорна тройка списание Economist
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus