Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Русия забрани вноса на месо и млечни продукти от Гърция

16 Юли 2013 / 15:07:01  Виктория Миндова
1618 прочитания

Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор в Русия обяви, че от 15 юли тази година временно налага ограничение върху вноса на млечни и месни продукти, произведени в Гърция.

«Решението е в резултат от проверката на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор ’Росселхознадзор’, чиито представители дойдоха в Гърция в средата на юни. Руските инспектори минаха на проверка в общо 17 предприятия, между които млекопреработвателни фирми, производители на месо и колбаси, както и развъдници на риба», заяви пред GRReporter представителят на Асоциацията на гръцките морски култури Василис Съдбороу.

Той обясни, че след проверката на 28 юни тази година руската страна е изпратила на Гръцкото посолството в Москва писмо, с което уведомява, че планира да спре вноса на млечните и местните продукти от Гърция, както и на някои продукти от гръцките рибни развъдници.

Специалистът от хранително-вкусовата промишленост подчерта, че Русия не само не признава стандартите за качество установени от Европейския съюз, но и налага свои критерии на всички производители в Европа, които искат да изнасят продукцията си в руската република. Ако производителите не получат печат от Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор ’Росселхознадзор’, компанията не може да изнася продуктите си към Русия.

Проблемът според Съдбороу обаче не е, че руснаците имат различни от Европейския съюз изисквания свързани със санитарно-хигиенните условия на работа. Истинският въпрос е защо сега решиха да сложат вето над вноса на гръцки продукти.

«Руските инспектори дойдоха и през 2009, и по-късно на проверка и до момента гръцкият износ към страната нямаше никакъв проблем. В производствените процеси нищо не е се променило, но сега Русия сложи ембарго», заяви специалистът. Той не може да си обясни на какво се дължи промяната в курса на руските саниторно-хигиенни служби, но подчерта, че решението е едностранно.

В сайта на руската инспекция се казва, че има сериозни разлики между стандартите, по които действат гръцките и руските хигиенни инспекции. От обявлението в страницата на ’Росселхознадзор’ от 10 юли тази година става ясно, че руските служби са открили, че гръцки фирми, които изнасят в Русия ползват суровини от фирми, които са без нужния лиценз и затова слагат временно ембарго върху всички млечни и месни продукти от средиземноморската държава.

Потърсихме за коментар както министерството на селскостопанското развитие, така и представители на камарата на износителите. В министерството не намерихме никого, поради националната стачка на най-големите синдикати в страната АДЕДИ и ГСЕЕ. Подобно извинение чухме и от камарата на износителите.

Между фирмите засегнати от ембаргото върху износа на гръцките млечни и местни продукти за Русия са едни от най-големите производители в страната – Creta Farm, FAGE AE, KRI-KRI, Mevgal, Minerva и други. Потърсихме позицията на Гръцката асоциация на производителите в хранителната индустрия за създалата се ситуация, но подобно на останалите инстанции, останахме без отговор.

Засега от фирмите подложени на проверка могат да възстановят износа си само търговците на риба. “От началото на проверката до публикуването на доклада на руската инспекция, износът на стоки към Русия се прекратява. В този период единствени печеливши са турските ни конкуренти, които внасят в Русия същите стоки, както нас”, поясни Съдбороу.

Категории: ИкономикаПазари износ Русия Гърция млачни продукти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus