Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С над 20 на сто са се обезценили пенсиите спрямо стандарта на живот в Европа

09 Октомври 2010 / 08:10:23  GRReporter
3110 прочитания

Виктория Миндова
    Държавните пенсии са се обезценили спрямо стандарта на живот с 22 на сто при мъжете и с 25 на сто при жените, показва проучване, проведено в 16 европейски страни. Данните бяха съобщени от генералния директор на Асоциацията на застрахователните компании в Гърция Маргарита Андонаки на конференцията The Future of the Insurance in Greece, организирана от Financial Times. Форумът се провежда в период на драматични реформи в гръцката осигурителна система и дълбока икономическа криза, която засяга и застрахователния пазар. По подобие на банковите stress-test-ове и частните застрахователни компании ще бъдат подложени на подобно изпитание, наречено Solvency II и са изправени пред необходимостта да увеличат капиталите си и осигурят по-голяма прозрачност на инвестициите си. Както в банковия, така и в застрахователния сектор се очаква, че финансовата буря ще “помете” по-малките и финансово неустойчиви компании и чрез поредица сливания, продажби и може би фалити от 75-те фирми, които в момента функционират на гръцкия застрахователен пазар ще оцелеят само няколко.
    “Реалността показва, че хората трябва да се подготвят за по-ниско качество на живота в третата възраст, или просто от рано трябва да потърсят допълнителни начини за увеличаване на пенсионните си доходи, чрез по-големи спестявания за дългосрочен период”, подчерта пред форума Маргарита Андонаки. Според нея първата стъпка към засилване на интереса на гражданите към частното застраховане са данъчните облекчения за тези, които се обръщат към доброволното здравно и пенсионно осигуряване. Тя припомни, че ако Гърция задържи същия тип социално-осигурителна политика през 2060 година ще е принудена да отделя 12,4% от БВП, за да изплаща пенсии и социални помощи. “Тенденциите са, че в бъдеще хората ще трябва да работят по-дълго и да плащат на държавата по-големи вноски за социално осигуряване, за да могат да осигурят старините си”, заключи тя.
    Тази истина очевидно вече е разбрана от гърците, защото 75 на сто от тях или трима от всеки четирима анкетирани искат да имат правото да избират дали да имат държавно или частно осигуряване. Това показва проучване на застрахователния пазар, което ще бъде официално представено през ноември. „Хората са принудени да плащат по два, дори три пъти за една и съща услуга. Ако вземем например здравното осигуряване, там гражданите плащат веднъж за здравните услуги чрез внасяните данъци, втори път чрез удържаните им вноски от месечната заплата за държавна осигуровка и трети път се бъркат в джоба, за да покрият същите услуги, но в частното осигуряване”, заяви георгиос Велиотис, изпълнителен директор на отдел “Здравно застраховане” във втората по големина гръцка застрахователна компания Interamerican.
    Той допълни, че и застрахователните дружества трябва да изработят нови по-гъвкави застрахователни продукти, за да могат да привлекат повече клиенти и да отговорят по-пълно на потребностите им. Тези продукти трябва да позволят на клиентите да избират срока, сумата на вноската и настъпването на периода на доброволното пенсиониране или здравно осигуряване  много по-свободно и според техните възможностите. Той предложи да се потърсят нови начини тези процеси да се слеят или да се намерят алтернативни пакети, които ще улесняват гражданите и ще повишат и качеството на предлаганите услуги.
    Според президента на Асоциацията на частните застрахователни компании в Гърция Минос Моисис, който е и президент на най-голямата осигурителна компания в страната в много случаи частното застраховане струва по-евтино от държавното, предлага по-добро качество и по-голяма гама от услуги. “Засега обаче държавното доминира поради задължителния си характер. В същото време националните социално-осигурителни каси изпитват все по-големи затруднения да срещат нуждите на гражданите”, допълни той. Неговото предложение е държавата да започне да си съдейства с частните застрахователни компании. Те имат основата да създадат алтернатива за социално осигуряване, което ще може да подпомогне държавната система и даде на гражданите желаното качество на живот в третата възраст в период на икономическа нестабилност. “От ключова важност е създаването на нова система, която ще позволи на гражданите да диверсифицират техните вложения, така че в пенсионна възраст да получават доход, който ще им осигури добър стандарт. Това може да бъде достигнато с помощта на частното застраховане, което ще запълни празнината между желаните пенсионни доходи и реално получаваните от държавното осигуряване”, заяви още Минос Моисис.

Категории: частно застраховане пенсионни вноски здравно осигуряванеИкономика Виктория Миндова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus