Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само един жител на Содето не спечели от лотарията Ел Гордо и той е грък

02 Февруари 2012 / 17:02:29  GRReporter
1645 прочитания

 

Преди по-малко от месец малкото селце Содето не беше нищо повече от точка в картата на Испания. То стана известно в целия свят, заради невероятния късмет на своите жители. Всички те бяха купили билет за участие в коледната лотария Ел Гордо, която е нещо повече от традиция в страната на фламенкото и коридата. След това техният билет бе изтеглен и 70-те домакинства спечелиха 950 милиона долара. Това е и най-високата до днес сума, печелена в испанската национална лотария.

Някои от жителите на селото, които в по-голямата си част са фермери и безработни строители спечелиха милиони. Хората с по-малък късмет бяха ощастливени с печалба от поне 130 000 долара и приятното чувство, че съдбата им поднася по мистериозен начин възможността да поставят ново начало в своя живот.

Опиянени, те не можеха да повярват, че ще могат да изплатят своите заеми и да си отдъхнат от последиците на тежката икономическа криза в страната.

Според статия в Ню Йорк Таймс обаче богинята Фортуна забравила да посети един – единствен жител на селото, който на всичкото отгоре не е испанец, а грък. Режисьорът Костис Мицотакис се преместил в Содето, следвайки любовта си към една жена. След известно време се оказало, че нещата между тях не вървят и се разделили. Но Костис не напуснал селото. Той продължава да живее малко извън селото в една плевня, която реставрира. Странно как, но тази Коледа местните продавачи на лотарийни билети пропуснали да го посетят.

Но ако за западните медии странното в тази история приключва тук, то за гръцката публика тепърва започва. Това, което я прави забавна за хората в южната част на Балканите е името на пренебрегнатия от шанса мъж – Костис Мицотакис. Той е съименник на бившия премиер Костас Мицотакис, широко известен в Гърция с прякора „Карък”.

Не е ясно кой и защо е назовал така един от най-старите днес гръцки политици, но е факт, че хората често използват прякора, когато искат да кажат нещо за него. Някогашният председател на Нова демокрация е една от любимите теми на сатиричните предавания в страната. При появата му падат тавани, появяват се урагани, стават земетресения. Не са малко и шеговитите коментари, че Костас Мицотакис дължи дълголетието си именно на това свое „качество”.

„Испанският” Костис Мицотакис казва, че е хубаво да се печели, въпреки малшанса му да е единственият непомилван от късмета жител на Содето. От известно време той се опитва да продаде един имот без особен успех. Ден след изтеглянето на печелившия билет един съсед му се обадил, за да му каже, че ще го купи. На следващия ден се обадил още един.

Режисьорът обаче отказал и на двамата, защото не искал да предизвика съревнование по наддаване. „Това е едно малко село. Не искаш да имаш лоши отношения с никого”, заявил той.

 

Категории: Общество испанска лотария печеливш билет Содето Костис Мицотакис малшанс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus