Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдят член на Златна зора и „негодуваща жителка” на Агиос Пантелеймонас за нападение срещу имигранти

21 Март 2012 / 21:03:14  GRReporter
1429 прочитания

Ден преди Международния ден срещу расизма Атинският районен съд отложи за четвърти пореден път делото срещу трима души, обвинени в нападение срещу трима афганистанци. Действията им са определени като опасни телесни повреди, като едната от жертвите има сериозни рани по гръдния кош.

Провеждането на делото беше отложено за 23 май, въпреки че съдът бе постановил личното присъствие на обвиняемите Йоанис Лукианос, Георгиос Маркулакис и Темис Скордели. В опита си да оправдае отсъствието си от заседанията, адвокатът на третата от тях бе заявил, че тя страда от психично заболяване. Това накара съда да постанови Темис Скордели да бъде отведена в съда дори насила.

Нападението срещу тримата афганистанци, които искат да получат политическо убежище в Гърция е станало на 16 септември 2010. Те били нападнати по особено жесток начин пред дома им в квартал Агиос Пантелеймонас. В резултат единият от тях бил откаран спешно в болница с тежки рани от нож в областта на гръдния кош. В същото време бил нападнат вторият младеж, който също бил откаран с тежки рани по главата. Според представители на леви организации трима от нападателите са били заловени от полицията, след като министърът на емиграцията на Афганистан уведомил за случая тогавашния министър за защита на гражданите Христос Папуцис.

Защитниците на жертвите отдават особено значение на делото. Според тях решителността и настойчивостта на мъжете от Афганистан нападателите им да бъдат заловени на практика са и причината те да бъдат изправени пред правосъдието. „Истината е, че конкретните хора се борят от години да бъдат признати правата им на бежанци и срещу расизма”, пише една от техните защитници в съда, Елефтерия Куниаки.

Тя посочва още, че заловените за нападението лица са всеизвестни в района на Агиос Пантелеймонас. „На първо място сред тях е Темис Скордели. Тя неведнъж е отправяла ругатни на расистка основа и е участвала в нападения срещу имигранти и бежанци, които живеят в района. Присъствала е на всички митинги на крайнодесни организации и най-вече на неонацистката „Златна зора”. През цялото време действаше базирайки се на търпението и прикритието от страна на полицейския участък в Агиос Пантелеймонас. Можеше да псува, да напада, да унижава и да заплашва не само имигрантите и бежанците, но и всички, които се съпротивяваха на нейните крайнодесни разбирания и расистки действия. Чувството за пълна свобода да действа и да се държи по този начин я накара след нападението с нож и залавянето на първия обвиняем да отиде пред полицейския участък, за да го подкрепи. Настойчивостта на очевидеца и жертвата принудиха полицията да залови и нея”.

Адвокатката смята, че арестуването на Йоанис Лукианос, който е член на „Златна зора” има още по-голямо значение. „Особено във време, когато организацията има амбицията да заеме една по-висока позиция в централната политическа система, използвайки тежката икономическа и политическа криза. Целта й е да разпростре расистката си отрова и да организира погром срещу имигрантите и бежанците”.

Категории: Криминална хроника имигранти нападение Агиос Пантелеймонас Златна зора крайнодесни съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus