Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Службата за борба с икономическите престъпления излиза невъоръжена срещу укриването на данъците

30 Септември 2012 / 13:09:22  GRReporter
1715 прочитания

В един период, когато се налага прилагането на най-строги мерки за борба срещу укриването на данъци, Службата за борба с икономическите престъпления (СБИП) изпитва сериозни трудности, заради липсата на достатъчно персонал и ресурси. Орязани са значително разходите за гориво, поради което голяма част от автомобилите на службата са в гаража, и по този начин се ограничават проверките по места в страната. Едновременно с това, заради  вълната напускащи държавния сектор, опитните кадри в службата са намалели драстично. В момента в СБИП работят 660 служители, а според високопоставени кадри на Министерството на финансите са необходими поне 1000, за да могат да покрият целите, поставени от Меморандума. Намалени са и с 30% планираните данъчни проверки, заради липсата на проверяващи. Липсват и подготвени кадри с познания в съвременните технологии. Те биха могли да дойдат от други служби, но това до момента не се случва.

          Още една пречка пред резултатното функциониране на службата и борбата с укриването на данъци представлява сътрудничеството с банките, както и липсата на подходящо законодателство, което да разрешава отварянето на банковите сметки с експресни процеси. СБИП е поискала законодателно уреждане на въпроса, за да може да се отварят банковите сметки за 15 дни след внасянето на искането. Източници от службата заявиха, че банките проявяват неохота и безразличие към исканията  за отварянето на сметки и предоставянето на аналитични данни. Само при 323 случая, когато са отворени банковите сметки и е осъществен данъчен контрол, разликата между декларираните приходи и откритото в банковите сметки достига 700 милиона евро.  

По-конкретно препятствията пред службата са следните:

1. Липса на служители. Характерен е примерът с Оперативната дирекция за специални случаи (ОДСС) в Атина. От документ, изпратен от СБИП до Генералния секретариат по данъчните въпрос на 2 май 2012 г. става ясно, че в службата, която се занимава с  големите случаи на укриване на данъци има сериозни празнини. Предвидените места са 102, заетите през май са 67, след това следват преназначения на служители и пенсионирания, и сега служителите са само 52. От тях само 35 са инспектори. Проблемът не е само в бройката, а и в квалификацията им. От службата заявяват, че се нуждаят от квалифициран персонал от млади хора до 45 години, с отлични познания в информационните технологии. Изразяват се и опасения за причините, поради които този въпрос не се решава  бързо и лесно, чрез преназначаване на кадри от други служби. През миналия март около 180 служители са поискали да бъдат преместени в СБИП,  но никой от тях досега не е преназначен.

2. Липса на ресурси. Големите орязвания на бюджетните разходи засягат и СБИП. През юни, в началото на летния период на туристическите дестинации, в службата не са имали горива, за да се движат автомобилите им, както и пари, за да се плати на проверяващите.

3. Банките. До днес службата е внесла в Съюза на гръцките банки повече от 5000 искания за отварянето на банковите сметки на заподозрени за укриване на данъци. Обаче, според източници от СБИП, този процес може да отнеме и 6 месеца, а ако банките не подадат аналитични данни, ръцете на службата са вързани.

Категории: укриване на данъци Служба за борба с икономическите престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus