Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Светът е стъклен – няма място за лоши продукти

28 Юни 2012 / 14:06:53  Виктория Миндова
2290 прочитания

Следващата революция ще е на смартфоните, а децата, които ще се появят тази година в предучилищна възраст няма да знаят какво означава персонален компютър или мишка (в техническата й форма). Това казва Маркъс Пфайфър, който взе участие във форума посветен на новите технологии и новия тип маркетиране “A brand new universe”. Той е категоричен през 2015 най-късно ползването на персонални компютри ще бъде заменено с таблетите и “умните” телефони.

Пфайфър представи проучване според, което само 14% от потребителите се доверяват на телевизионните и друг тип традиционни реклами. Силата на добрата препоръка има много по-голяма тежест. 57% от хората се доверяват да вземат решение за покупка на базата на препоръка от приятел и от друг близък човек. Според него до 2018 година ще се продадат 5-6 милиарда смартфона, което ги прави следващият голям хит. Въпреки, че те вече са доста популярни, далеч на са достигнали максимума на пазарния си потенциал. Сега са в ползване 883 милиона смартфона, което означава, че техният пазарен дял само ще расте от тук нататък.

Дисплей рекламата, позната в традиционния си вид не работи добре на мобилни телефони, казва Маркъс Пфайфър и ако една реклама не е представена с удобство на потребителя, тя може да има отрицателен ефект за компанията. Затова производителите на стоки и услуги, както и рекламните агенции трябва да се ориентират към създаването на нов тип стратегии, които да са подходящи за новата технологична среда, в която потребителите съществуват.

Социалните медии и най-вече фейсбук се превръщат в електронния ни паспорт, който определя нашите предпочитания. Те генерират ключова информация за потребителите, която е от пряка полза на компаниите. Пфайфър  смята, че след няколко години светът ще се дели на две основни компании. Първата се съставя от компаниите, които могат да анализират данни на високо ниво, а втората от производители и създатели на съдържания, които ще ползват първият вид компании, за да продават техните стоки. Подобен е моделът на Amazon, който реално може да продаде всичко което човек пожелае.

“Светът е направен от стъкло днес. Ако сте лоша компания, това не може да се скрие за дълго. Затова рекламната стратегия трябва да е подкрепена качествени продукти”. Това е мнението на Андрей Моисеович, който е директор “Стратегии и иновации” в EMEA, Saatchi & Saatchi. “Една от най-важните идеи е да имате високи цели”, казва младият бизнесмен и подчертава, че за да може продуктите да постигнат успех, те трябва да съдържат трите 3P’s (protable, potent, personal), т.е. крайният продукт трябва да е преносим, с възможности и да е лично устройство.

Андрей Моисеович е категоричен, че само доброто съдържание може да успее чрез силна рекламна стратегия. Колкото и да е успешна една рекламна кампания в дигиталната ера, ако крайният продукт не на ниво, той няма да успее. Информацията е много и хората имат лесен достъп до нея. Продуктите сега повече от всякога, трябва да са създаде с мисъл за потребителя, неговите нужди и желанията му. Той даде пример с модела на Nike, който има вграден ipod в него и потребителя не само може да слуша музика, но и да води статистика как се справя с всекидневния си джогинг. “Бягането или тренировката е нещо лично, което засяга всекидневните ни действия. Това е едни пример как фирма се е опитала да създаде улеснение в едно наше ежедневно действие, което я издига в скалата на “обичаните” марки”, казва специалистът.

Моисеович обясни, че социалните медии до голяма степен са помогнали за разкрепостяването на информацията от монополно влияние. Той даде пример с арабската пролет в Сирия, когато централното правителство изключи интернет достъпа в страната, за да попречи на блогърите и ползвателите на социалните мрежи да пускат правителствено неконтролирана информация. Тогава програмистите на Туитър създадоха специална апликация, в която чрез оставянето на съобщение на един телефонен номер, активистите можеха да “туитнат” на арабски какво се случва в страната им във всеки момент. Съобщението веднага се превежда и се качва в Туитър и е на разположение на цялата световна общност. Свободата в достъпа на информация е в основата на демократичните процеси. Правото да вземаш решение на базата на обективно предоставена информация е и в основата на избирателния процес при потребителите, какво биха купили и защо биха се спрели на конкретен продукт.

 “Ако отправиш подходящото съобщение към правилните хора по правилния начин, те ще отговорят и кампанията ви ще има резултат. Затова данните, които ще съберете за своите потенциални клиенти е от фундаментална важност. Само така ще можете да достигнете най-висока възраращаемост на инвестицията”, заяви Стюарт Колман. Той наблегна на важността на управлението на данните, които ни предлага интернет (data managment platform - DMP), за да се позиционира и представи най-добре конретна стока.

Всички специалисти се обединиха около мнението, че хората не харесват реклами в социалните медии. Това до голяма степен е лично пространство, което потребителите филтрират информацията, която искат да видят. Затова агресивните рекламни кампании в социалните мрежи не се подходяща стратегия за привличане на потребителското внимание. Това, което се харесва на потребителите е възможността да придобият нещо безплатно или нещо с намалена цена. 42% от потребителите харесват реклами, които дават специална оферти или безплатни награди. 

Категории: Медийни вести технологии социални мрежи смарфони таблети реклама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus