Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Time Zero в името на жертвите от терористичната атака над Световния търговски център в Ню Йорк

02 Септември 2011 / 19:09:34  GRReporter
1169 прочитания

Time Zero е името на новото музикално произведение на гръцката композиторка Константина Гурзи, което ще се изпълни за първи път в Мюнхен в памет на жертвите на терористичната атака в Световния търговски център в Ню Йорк преди 10 години. Създаването на произведението е поръчано от Католическата архиепископия в Мюнхен и световната му премиера ще бъде на 11 септември тази година. Произведението ще се изпълни в рамките на Международната среща за световен мир, която ще се проведе 11-13 септември в съдействие с общността Sant'Egidio.   

Time Zero ще бъде изпълнен от четирима различни певци, които изразяват четири различни култури –госпел изпълнител, певец от арабски произход, православен църковен певец и тенор. Произведението иска да предаде послание за любов, равенство и между културно уважение в един свят разкъсван от предразсъдъци и различия.

„За мен диригентството, композирането и преподаването са като пъстрите аспекти на цветна картина изобразяваща абсолютната любов: моята любов за контакт чрез музиката и живота чрез музиката”, обяснява значението на живота манифестът на композиторката в електронния й сайт. Тя е родом от Левкада, Гърция, но живее и твори в последните 24 години живее и твори в Германия. Тя е призната като един от най-стойностните съвременни композитори, а като диригент работи са най-отявлените оркестри в Европа и Израел. Нейните композиции, включително театрална и филмова музика се представят в Европа, Америка, Япония и Израел, а преработката на „Филемон и Бавкида” по поръчка на Deutsche Staatsoper Berlin на 2003 и отново изпълнено по време на пролетния фестивал Будапеща през 2009 година.

Във връзка със сигурността, която дава Германия, като страна композиторката казва: „Честно казано не съм мислил по този въпрос. Виждам ситуация такава каквато е и се опитвам да се приспособя. Ако бях принудена да живея тук с окастрени финанси и осигуровки, не знам как щях реагирам.” Константина Гурзи признава, че чувства болката на  гърците  и си обяснява тяхната дълбока потиснатост в процеса на реформи и лишения, но твърди, че трудностите могат да вдъхнат творчески устрем в много хора, в който се крие и тайната на успеха.

Категории: Музика Time Zero Личности Константина Гурзи 11 септември Мюнхен Световния търговски център Ню Йорк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus