Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вече и официално МВФ призна, че икономическата ситуация в Гърция се влошава въпреки милиардите помощ

13 Декември 2011 / 21:12:47  GRReporter
1978 прочитания

Международният валутен фонд  най-после оповести доклада си за състоянието на гръцката икономика, в който признава, че въпреки милиардите, излети в страната икономиката й се влошава. Рецесията в Гърция за 2011 ше е 6 на сто. Гърция живее трета поредна година в рецесия, която се дължи на избора на правителството да намалява отношението цени-заплати вместо да увеличава производителността чрез структурни реформи. Фондът, който сам през март предложи амбициозна приватизационна програма в размер на 50 милиарда евро днес признава, че технически проблеми и неблагоприятната пазарна среда на практика са блокирали раздържавяването.
    В доклада, който носи подписа на ръководителя на мисията на МВФ в Гърция Пол Томсън се подчертава, че структурните реформи на практика не са осъществени, тъй като одобраването им от парламента не е последвано от практически действия. Фондът предвижда избори през първите три месеца на 2012 и отчита решимостта на трите партии, които подкрепят кабинета на премиера Лукас Пападимос да намалят разходите в държавния сектор и да разшири броя на хората, които декларират и плащат данъци.
    Новата програма на Международния валутен фонд е построена върху приемането, че PSI  или "доброволното" опрощаване на гръцкия дълг от частните кредитори на страната ще изпълни първоначалните очаквания. Тя разчита на уверенията на кабинета на Лукас Пападимос, че ще проведе необходимите структурни реформи, така че безработицата да започне да намалява. Вероятността програмата да се провали е голяма, поради влошаването на ситуацията в еврозоната, но и поради невъзможността на Гърция да приложи реформите.
    Гръцкото правителство не успя да приложи плануваните реформи през лятото и есента, поради обществените бунтове и влошаващата се икономика. В същото време в последните месеци беше постигнато споразумението 50 на сто от дълга да бъде опростен от частните кредитори. От своя страна държавите от еврозоната ще платят на Гърция допълнителни 30 милиарда евро, за да ограничат дълга до 120 на сто от БВП до 2020.
    В същото време пазарите все по-недоверчиво гледат Гърция, поради несравнимо по-значителното участие на частните кредитори в “доброволното” опрощаване на гръцкия дълг. Гръцкият Spread показател и застраховките CDS бележат нови рекорди. През 2011 икономиката на страната рязко се срина и рецесията беше по-голяма от очакваното. Най-засегнати са търговията на дребно и  промишленото  производство. Безработицата рязко скочи до 16,5 на сто.

 Международният валутен фонд предупреждава, че макроикономиката на Гърция се нуждае от още по-голямо приспособяване. Преговорите за PSI и влошаването на ликвидността мгат да имат негативно влияние върху бизнес средата. По-голямото “доброволно” орязване на дълга може да доведе още по-голяма необходимост от съкращаване на държавните разходи и спад на доходите. 

Категории: МВФ Гърция доклад Пол Томсън реформи безработица PSI бюджет дефицит дълг кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus