Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великденските пости по гръцки или как да влезем във форма без да се лишаваме

15 Март 2012 / 12:03:28  GRReporter
3310 прочитания

В последните години Вeликденските пости в Гърция се спазват от млади и стари, но само по религиозни причини. Добрата храна, която предлагат постите съчетана с тайните на средиземноморската диета се оказва здравословен начин да влезем във форма за около два месеца. Постите започват постепенно и не лишават организма рязко от вещества. Понеделникът след Сирни Заговезни в Гърция се нарича “Чистият понеделник”. Тогава по традиция се похапват морски дарове, като специалистите диатолози препоръчват рибен хайвер. Той е богат на магнезий, фосфор, цинк, витамин А и витамин D, но има и високо съдържание на натрий. Това го прави особено опасен за страдащите от високо кръвно, ако се консумира в големи количества, така че внимавайте с порциите. Калориите в една супена лъжица хайвер са около 100 и около 120 милиграма холестерол.

Халвата е друга традиционна храна по време на постите, като разновидностите са много, но най-полезна остава сусамовата халва. Направена от сусамов тахан, тя съдържа мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са много полезни за сърцето и мозъка. Тя е богата на витамини, но и на метали и минерали като калций, магнезий, селен, фосфор, цинк, които помагат за по-доброто усвояване на витамините и оздравява костите. Предоставя на тялото високо биологично ниво на растителния протеин, както и стероли, лигнани и витамин Е, които имат антиоксидантно действие. Тези полезни вещества за организма обаче идват и с цената на високи калории, така че ако искате да не натрупате кила трябва да се консумира в ограничени количества. 100 грама халва може да съдържа до 500 калории.

Морските дарове, като калмари, миди, октопод и скариди са богати на омега-3 наситени с мастни киселини полезни за сърцето, желязо, йод, витамини В-комплекс, фосфор и цинк. Те са достойни заместници на червеното месо, но по-здравословни. Калориите при тези храни зависят и от начина на приготвяне. Печени или варени калмарите, като и скаридите съдържат около 100 калории на порция. Октопод на скара има около 180 калории на порция, а печен омар съдържа по-малко от 100 калории. Голямата варени сепия има 250 калории на порция, 12 стриди със среден размер прибавят към диетата ни около 100 калории, четири сурови миди съдържат 30 калории.

Обикновенната бобена чорба е традиционна гозба на Балканите и съдържа много ценни за организма вещества. Тя съдържа комбинация от зърнени протеини, които могат да посрещнат нуждите на тялото от ценни аминокиселини, както витамини от група В, калий, фосфор и магнезий. Всичко това укрепва костите и подобрява метаболизма. Въпреки това зънените храни имат свои странични ефекти и може да доведат до подуване и лошо храносмилане, затова обърнете внимание на количествата. Калориите в една порция са около 450.

Маслините са една от най-полезните възможности за бърз снак през деня. Те са богати на мононенаситени мазнини, които намаляват “лошия” холестерол и са приятелски настроени към сърцето. Също така са богати на витамини A, D, E и K, както и на полифеноли, антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали. Заради високите нива на добри мазнини, три големи маслини може да съдържат до 50 калории, въпреки че това зависи от сорта на самите маслини. Една бърза лятна салата, която иска по-малко от минута за приготвяне и е подходяща за хората с натоварена програма е нарязана свежа краставичка с маслини залени с малко зехтин, лимон и риган. Засища и е пълна с полезни за организма вещества.

Верни на балканските си нрави с пости или не, алкохолът остава постоянно присъствие на нашата трапеза. Бирата е богата на витамини от група В, антиоксиданти, калий, калций и магнезий. Виното, главно червеното е богато на антиоксиданти, както и бялото, но в по-малка степен. Узото, мастиката и други анасонови напитки, съдържащи терпен имат антиоксидантни и противовъзпалитлен ефект; защитват тялото срещу различни сериозни заболявания, както от образуване на атеросклеротична плака. Въпреки това, за да има благотворен ефект, всички тези напитки трябва да се консумира умерено (1-2 чаши). В противен случай, освен, че може да се напиете, ще си провалите и диетата. Освен това хранителните вещества няма да се абсорбират по време на храносмилателния процес и ще си предизвикате чревни проблеми, подуване на корема и други подобни неудобства. Калориите в една чаша вино са около 100, в чаша бира надхвърлят малко повече от 100, а в узото надминават 150 калории.

Категории: АктуалноСредиземноморска диета Великденски пости калории
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus