Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки кризата Банка Пиреос няма да се откаже от инвестиционните си планове в България

02 Юни 2010 / 15:06:57  GRReporter
3046 прочитания

Банка Пиреос България отчете нетна печалба от 10, 746 милиона лева за първото тримесечие на 2010 и стабилни показатели като запазва силната си позиция на пазара, въпреки финансовата криза, се казва в официално съобщение на финансовата институция. Общите активи на банката към края на март са 3.6 милиарда лева и така тя се нарежда сред десетте най-големи търговски банки в България.
    Депозитите са се увеличили със 4.42% и са достигнали 1,294 милиарда лева. Най-голям ръст се наблюдава при депозитите на граждани, където ново-привлечените средства са 155,727 милиона лева. Нетните приходи от лихви са 30.314 милиона лева. През първите три месеца на 2010 е открит един нов клон на Банка Пиреос в търговския център The Mall в София. Общо тя разполага със 102 клона в цялата страна.
    Основните финансови показатели на банката остават стабилни и са по-добри от средните за пазара в България. Необслужваните кредити в края на март 2010 са 4.03%, което е повишение с малко над 1 процент в сравнение с 2.96% необслужвани кредити в края на март 2009. Възвращаемостта на капитала е 8.18%, възвращаемостта на активите е 1.20% и съотношението разходи/приходи е на ниво от 48.88%.
    „Увеличаването на депозитите, въпреки финансовата криза, е много позитивен и оптимистичен знак, който доказва, че нашите клиенти ни вярват. Тяхното доверие е оправдано и ще бъде възнаградено. Банка Пиреос няма да отстъпи нито крачка назад от своите инвестиционни планове на българския пазар. Ние ще продължим да подкрепяме нашите корпоративни и индивидуални клиенти с предлагането на гъвкави финансови схеми. Ще подобряваме непрекъснато качеството на нашите услуги, чрез ефективен мениджмънт, а също така и чрез разширяване на иновативните ни предложения като ‘зелено’ банкиране и on-line банкиране. В съответствие с това решение, Банката внимателно ще подбира кредитното си портфолио, ще работи постоянно за повишаване на ликвидността и подобряване на ефективността на капитала си.”, заяви г-н Атанасиос Куцопулос, Главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България.
    Въпреки трудната икономическа ситуация, резултатите на цялата финансова група Пиреос за първото тримесечие на 2010 са повод за оптимистични очаквания за останалата част от годината, се казва в същото съобщение на финансовата институция. С 18 на сто е нарастнала доходността от оперативнната дейност и достига 161 милиона евро. Това се дължи на по-високите нетни приходи от лихви, които се увеличават с 15 на сто и  достигат 293 милиона евро.  В същото време оперативните разходи се задържат на нивото от същия период на миналата година, като целта е до края на 2010 да се намалят още повече.
    Въпреки отрицателния ръст на икономиката в Гърция, Банка Пиреос продължава да привлича нови клиенти. През първото тримесечие на 2010 клиентите на финансовата институция в Гърция са се увеличили с 9 500, а в дъщерните банки в чужбина те са с 25 000 повече. Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на финансовата  група Пиреос Михалис Салас преди няколко дни обяви, че групата се ангажира да подкрепя  инвестициите  си в чужбина. “Групата оперира в 7 държави, където икономическите условия постепенно се подобряват. Ще се възползваме от сегашните условия и от конкурентното предимство на банка Пиреос  в зеленото и в електронното банкиране, както и по отношение на изградената инфраструктура и натрупан опит и ще се концентрираме върху по-нататъшно разширяване на дейността ни в тези два модерни сектора”, заяви той.
    Финансовата група Пиреос е една от най-активните финансови организации в Гърция със собствено ноу-хау в банкирането на дребно, малки и средни предприятия, лизинг, капиталови пазари и инвестиционно банкиране. Групата има нарастващо международно присъствие, фокусирано в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, но също и във финансови центрове като Лондон и Ню Йорк. В края на март 2010 общите й активи достигат 55.2 млрд евро. Пиреос притежава мрежа от 900 клона в Гърция, Кипър, Египет, Албания, България, Румъния, Сърбия, Украйна, Великобритания и САЩ.
    В България Банка Пиреос оперира от 1994 година. В началото на 2005 закупува Евробанк АД и към 31.03.20010г. притежава активи за над 1.8 милиарда евро.
    Според предварителните прогнози печалбата на финансовата група Пиреос за тази година ще се запази на нивата от 2009 година. Основните стълбове на политиката на Банка Пиреос ще останат същите като през 2009 година - ще подбира внимателно кредитното си портфолио и постоянно ще работи за увеличаване на ликвидността и подобряване на ефективността на капитала си. Банката ще продължи да подкрепя своите клиенти чрез предлагане на гъвкави финансови схеми и ще подобрява услугите си чрез ефективен мениджмънт. Пиреос ще продължи също така да оптимизира своите разходи.

Категории: гръцки банки в България финансова група ПиреосКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus