Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Яна Ангелопулу: „Готова съм да помогна на страната си в случай, че има нужда от мен”

25 Юли 2012 / 11:07:49  GRReporter
2868 прочитания

Яна Ангелопулу казва, че не се е променила с времето. Разбира се това не включва неизбежния опит и мъдрост, които натежават на раменете ти, когато си почти на 57 години. Например, продължават да я отблъскват „онези, които са над нещата и смятат, че всички са им длъжни за нещо. Никой не ти дължи нищо. Ти дължиш на себе си, семейството си, страната си”. Тя знае, че когато говори повечето хора слушат. Но това се случва пред нея. Когато я няма, когото и да попиташ за Яна Ангелопулу, ще се засмее. От неудобство, завист, възхищение, омраза, обожание.

Къде се изгуби г-жа А? И най-вече какво планира? Отговори на тези въпроси дава обширна статия в списание Вимагазино.

„Как победих болестта”

Един случай ще я разтърси сериозно и ще промени житейската й философия. Четири месеца след Олимпийските игри в Атина и докато се намира със семейството си в къщата им в зимния курорт Гщаад, Яна Ангелопулу се изправя за първи път пред своята тленност. Според някои тогавашни публикации тя страда от „олимпийска преумора”. Всъщност, както тя самата признава за първи път пред Вимагазино, става дума за сериозен здравен проблем. „Тогава си казах за пръв път: „Успя да се справиш с всичко и сега си изправена пред опасността да си отидеш”. Яна Ангелопулу се е борила с болестта, „така, както правят всеки ден милиони хора”. Победила я е, но отказва да я забрави: „Искам да я помня и ме боли, която си я спомням”, казва в момент на изповед.

Осем години след Олимпийските игри през 2004 Яна Ангелопулу продължава да твърди, че някои хора продължават да не я смятат за нормален човек. Тя бърза да посочи, че е „една нормална майка от района на Средиземноморието”, която макар и малко късно се е научила да готви на децата си (става дума за времето, в което те са вече студенти). Сред специалитетите си посочва сосове за салати, фламбирано филе с млян зелен пипер, ръчно направено картофено пюре, тестени изделия ригатони с три колбаса и четири вида сирене на фурна, както и една рецепта от родния й Крит – охлюви с картофи, която обаче се харесват само на дъщеря й Каролина.

Яна и СИРИЗА

След продължителното самоизгнание „първата дама” на Олимпийските игри в Атина се завърна пред прожекторите първоначално с появата си до Бил Клинтън на представяне на Харвардския университет, където заяви, че „ключът” за решаването на кризата в Гърция е в появата на ново поколение политически лидери. След това щафетата поеха публикациите, според които тя е свързана с консултантска фирма от САЩ, поела кампанията на СИРИЗА преди изборите на 17 юни. Теорията съвпадна много добре с някои публикации на първородния й син Панайотис Ангелопулос в издания с лява насоченост, като Athens voice и електронната страница REDNotebook. В писмо до вестник Димократия, който публикува първоначалната статия Яна Ангелопулу отдаде сценариите, че е финансирала предизборната кампания на радикалната левица на страничните ефекти на жегите.

В същото време все повече се засилват слуховете за финансовото състояние на нейния съпруг Теодорос Ангелопулос, чийто бизнес така или иначе бе засегнат от международната икономическа криза. Според публикации в специализирани издания напоследък той продава много от своите кораби с цел да компенсира загубите на швейцарската банка UBS, след като държи 6-8 на сто от нейните акции. Сега неговият интерес бил насочен към закупуването на петролни платформи, които се смятат за една от най-скъпите инвестиции в корабния бизнес.

Със сигурност никой не е в състояние да знае какво точно готви известната двойка. Яна продължава да разсейва умело слуховете с изявления като това във Вимагазино: „Аз искам да правя неща, но Гърция не ми позволява да ги осъществя. Затова съм се обърнала към чужбина. Защото там открих „кошери”, които буквално „всмукват” хората, за които преценяват, че имат огромното желание да правят различни неща. Но ако се случи нещо и страната ми има нужда от мен ще бъда тук и това е нещо, което казвам, без да се замисля”.

За това коя е Яна Ангелопулу и как е стигнала до тук очаквайте продължение.

Категории: Личности Яна Ангелопулу Олимпийски игри 2004 СИРИЗА корабен бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus