Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задава се 45 на сто данък общ доход за хората с високи заплати!

11 Октомври 2009 / 12:10:16  GRReporter
2157 прочитания

Шокова данъчна терапия за гръцката икономика ще е една от първите стъпки на социалистическото правителство в Гърция. Кабинетът на Георгиос Папандреу разработва нова данъчна политика, която цели да облекчи данъците за нископлатените слоеве и размахва истинска секира за тези с високи доходи. Единният данък общ доход от 25 на сто се отменя и се заменя с плаващ данък. Необлагаемият минимум остава 12 000 евро на година. Доходите от 12 000 до 20 000 евро ще се обложат с 15 на сто данък общ доход. Същият данък запазва стойността си от 25 процента за хората с доходи от 20 000 до 30 000 евро. Правителството смята, че с тази реформа на данъната таблица отделният данакоплатец ще плаща до 800 евро по-малко данъци на година.
    Икономическият екип на новото правителство остава отворена вратата необлагаемият минимум от 12 000 евро да важи и за свободните професии, като предупреждава, че ще вдигне рязко глобите за тези, които укриват данъци. Какво става обаче с данъците на високоплатените гърци? Въвежда се данък общ доход от 35 на сто за тези, които получават от 30 000 до 60 000 евро годишно, като досега този данък важеше за хората с доходи до 75 000 евро. За тези с доходи над 60 000 евро данъкът скача на 40 на сто, като правителството обсъжда възможността той да достигне и до 45 на сто. Правителствените експерти смятат, че ако към заплатите се прибавят и доходите от наеми, ще се получи още по-балансирано разпределение на данъчното бреме и още по-големи доходи за хазната.
    Разработва се и нова данъчна система за недвижимите имоти, която да заработи от 2010 година. За първо жилище няма да се плащат данъци, ако то има данъчна оценка не надхвърляща 500 000 евро. По-висок необлагаем минимум се придвижда и за данък наследство, около 300 000 евро, а нагоре се слагат различни данъци в зависимост от сумата. Значителни увеличения на данъците се предвиждат и за тези професии, които се облагат самостоятелно - спортисти, данъчни агенти, митничари, лекари, ръководителите на органите на местната власт. Ще има и промени в данъците на доходи от акции и други видове финансови инвестиции, като ще се отмени връщането на данъците на тези акционери, които заявяват ниски доходи. Така кабинетът смята, че ще направи безсмислено преразпределянето на акции към роднини или други лица или към дъщерни компании в други страни с по-ниски данъци.  
    В интервю за вестник “Елефтеротипия” новият финансов министър Георгиос Папаконстантину заявява, че целта е да се наложат данъци на истински богатите, сред които той включва и Гръцката православна църква, а също и off-shore компаниите.

Категории: данък общ доход високоплатени увеличениеИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus