Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Euro Voice 2010 и Бйорн Лислегаард, изпълнителят на норвежката Up to the Hill. Специално за GRREPORTER

23 Септември 2010 / 15:09:16  Емануела Карастоянова
1454 прочитания

Ден преди началото на суперфиналите на Euro Voice 2010, GRREPORTER разговаря с участника от Норвегия, Бйорн Лислегаард. Симпатичният Лислегаард е не само музикален изпълнител, но и творец. Макар и по професия да е китарист, той е автор на музиката и текста на песните си. Амбициозен и с търсеща душа, той с вдъхновява от различните култури. Обича да пътува из европейските страни и да открива техните скрити „тайни”. Макар и да не произхожда от музикално семейство, от ранна детска възраст той се увлича по музиката. 11 години  е китарист и вокалист на рок групата „Made in Norway”. Докато един ден не среща своята нежна половинка, полякинята Делфина. Именно по нейно настояване той фокусира върху вокала. Лислегаард е изпълнител и композитор на трогателната песен Wipe off the dust, посветена на пътниците загинали трагично в самолетната катастрофата в Смоленск тази година.

След като през май Бйорн спечели най-голям брой гласове в Норвегия, дойде ред и на финалите в Атина. В гръцката столица той ще представи песента Up to the Hill, която както сам казва напомня на хората, че не трябва да се раняваме един друг.

 

Как се чувстваш часове преди концерта?

Бйорн Лислегаард: Добре. Спокоен съм.

Кажи ни нещо за песента ти Up to the Hill?

Бйорн Лислегаард: Песента е нещо между поп и рок музика. Ритъмът е бавен.

Защо избра точно нея? Защото те изразява най-добре в момента или защото мислиш, че има шансове да спечели?

Бйорн Лислегаард: Не, не мисля, че тя има шансове да спечели, тъй като това не е музика, която е популярна в този район. Звуците в нея са нордически, има по-студени емоции. Чувството в песента е тъжно. Но в нея има енергия... Нямам планове да спечеля. Искам просто да направя едно добро представяне. Може би някой в Европа ще чуе песента ми и ще ме открие.

Разбирам, че по-скоро би искал да бъдеш забелязан?

Бйорн Лислегаард: Да. Чух, че тук има много важни хора от света на музиката от звукозаписния бизнес. Мисля, че те биха искали да знаят кой съм аз, а аз да знам кои са те.

Професионално ли се занимаваш с музика?

Бйорн Лислегаард: Да, аз съм музикален продуцент, свиря освен това и професионално на китара.

Това първото ти участие в музикален конкурс ли е?

Бйорн Лислегаард: Не, това е моят втори конкурс. Предишният беше в Полша на фестивала Карпация.

От колко време се занимаваш с музика?

Бйорн Лислегаард: От 10-годишна възраст. Професионалната си кариера обаче не започнах  много рано. Учих се на музика дълго време...

Може би произхождаш от музикално семейство...?

Бойрн Лислегаард: Не, не. Моето семейство няма връзка с музиката. Просто открих, че имам музикален талант. Не бях правил нищо по-сериозно до момента, в който не срещнах нея (Делфина). Тя ме накара да си дам сметка, че имам потенциал.

Делфина: Бйорн свиреше 11 години в норвежката рок група Made in Norway. Беше в нея китарист и вокалист. Аз обаче много настоях да наблегне на вокала.

Бйорн Лислегаард: Това бяха първите стъпки. Имахме потенциала като група да направим нещо от Полша за Европа, но в крайна сметка нещата не потръгнаха и аз реших да продължа сам.  

Сам ли пишеш текстовете на песните и музиката към тях?

Бйорн Лислегаард: Да, пиша си ги съвсем сам.

Пожелаваме ти успех на музикалната сцена в Атина!

Бйорн Лислегаард: Благодаря!

Категории: EuroVoice 2010 Бйорн Лислегаард музика Норвегия Атинаконкурс Up to the Hill
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus