Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прежда, модно шоу и уроци по плетене на първото европейско Plexi Fashion парти

29 Септември 2014 / 07:09:28  GRReporter
1820 прочитания

Симона Пенева
    

Единствената гръцка фирма, която прави дизайн и произвежда прежда организира първото европейско Plexi Fashion парти в Атина. То продължи четири дни и беше отворено за всички желаещи да се запознаят с последните модни тенденции в плетивата. Посетителите имаха възможността да се пренесат в света на  преждата и на останалите материали, които се използват при плетенето. На живо на специално модно шоу гостуваха и моделите, които се публикуват в списанието Plexi Fashion.
    

Един поглед към историята. Популярността на трикотажното облекло на запад се увеличава през 1920-те. Плетените дрехи и най-вече пуловерите стават част от новата мода за мъже, жени и деца. По това време трикотажът започва да се свързва със спорта и комфорта. Висшата мода също приема с отворени обятия плетените дрехи, като Коко Шанел  ги включва към произведенията си, а списание Vogue ги представя. През 1980-те обаче се появява рязък спад в тяхната популярност. Продажбите на модели и прежда се смятат за старомодни и децата рядко се учат на плетене в училище.  През двадесет и първи век тенденцията се завръща отново и това се дължи най-вече на интернет пространството, което позволява на плетачите да общуват, да споделят и да научават един от друг, в която и част на света да се намират.
    

Plexi Fashion организира тази изложба-парти именно за да покаже на младите колко лесно е всъщност да си направиш сам дрехата, която ти харесва. „Не всичко е за плетенето. Подчертавам това. Искаме да извадим наяве женската изобретателност. Искаме, когато тук дойде едно момиче и си хареса някоя определена дреха, да може, когато си тръгне да е научила как се шие тя”, казва организаторът на събитието Йоргос Хадзидакис. Изложбата разкрива тайната на предполагаемите трудности при плетенето с прежда и показа на младите колко лесно е да напраиш сам нещо красиво, за по-малко от десет минути.
    Това е и причината мястото на изложбата да е централният площад Синтагма в Атина, централно място за срещи, така че, хората да го намерят лесно и ако не са разбрали за него, да го посетят на момента. Посетителите на изложбата са хиляди и пред касата винаги има огромна опашка, защото почти всеки един дошъл да разгледа, си закупува прежда, материали или списание. Посетителите са на всички възрасти и от двата пола, като  според организаторите посетителите достигат няколко десетки  хиляди.
    

Plexi Fashion Party  представи всички нови техники за създаване на дрехи и аксесоари чрез плетене, запозна публиката с различни видове прежда като новата серия от екологични прежди easy knit за лесно плетене, както и прежда, с която плетеш с ръце, а не с куки. Всеки можеше да си закупи материалите от щандовете, които се намират в района на изложбата. 
    

Фирмата Plexi Fashion се занимава с продажба на едро и дребно на прежда за ръчно плетене. Тя е единствената гръцка фирма, която произвежда прежда и проектира свои модели, докато останалите са внос от различни страни. Най-новите идеи на Plexi Fashion са полиморфните дрехи, които могат да се носят по много различни начини и easy knit, лесно плетене, при което се плетат лесни, но много шарени произведения.
    

Интересът към плетеното е толкова голям, че жени от цяла Атина си организираха срещи със свои познати на всяка една спирка на метрото, за да посетят  заедно модното шоу на Plexi Fashion.

 

Категории: Plexi Fashion Party прежди плетене модни тенденции в трикотажа easy knit модно шоу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus