Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки композитор взе Оскар за музиката в “Грандхотел Будапеща”

23 Февруари 2015 / 17:02:21  GRReporter
1237 прочитания

Тазгодишната церемония за раздаването на филмови награди Оскар премина и при гръцко участие, след като известният композитор от гръцки произход Александер Деспла спечели златна статуетка.

Тя му бе връчена за оригиналната музика във филма “Грандхотел Будапеща”. Деспла бе номиниран в същата категория и за музиката си във филма „Теорията на всичко”.

„Оскар е Оскар. Това е най-значимата награда, за която може да мечтае всеки филмов деец. Мисля, че това казва всичко”, заяви Деспла след награждаването си.

Той е автор на музиката в над 70 филма, театрални постановки и телевизионни сериали. Бил е номиниран за Оскар за музиката в „Кралицата”, „Невероятната история на Бенджамин Бътън”, „Фантастичният г-н Фокс”, „Речта на краля”, „Филомена” и „Арго”.

Деспла е син на французин и гъркиня с произход от град Волос. Композиторът живее в Париж, но твърди, че „една частица от мен ще се намира завинаги в Гърция”. Бил е ученик на Янис Ксенакис, израснал е с музиката на Манос Хадзидакис, а международната му кариера е започнала през 2003 с музиката за филма „Момичето с перлената обица”.

Александър Динеларис е първият отляво

Вторият „гръцки” Оскар бе отреден на Александър Динеларис джуниър за най-добър оригинален сценарий за големия победител на тазгодишните награди – филма „Бърдмен”. 

Категории: Кино Оскар Александър Деспла Грандхотел Будапеща музика Александър Динеларис джуниър Бърдмен сценарий
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus