Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кефалония – смарагдовият йонийски рай

04 Май 2015 / 09:05:51  Светлана Дончева
3841 прочитания

 Най-големият йонийски остров Кефалония с изумрудените си  води и красиви плажове прилича на всички останали гръцки острови. Но спокойствието, идиличните пейзажи и липсата на огромни курортни комплекси го отличават от  по-известните му съседи като Корфу, Закинтос и Лефкада.  Митовете и легендите съпътстват цялата история на острова, а днес са още един повод  туристите да го посетят. Смята се, че семейството на Одисей произлиза от Кефалония. А според твърдението на немски професор, корабът на Свети Павел е корабокруширал не край Малта, а именно край Кефалония.

Цялата история на острова се дели на две – преди и след 1953 година.  Тогава ужасно земетресение срива Кефалония и над 90% от сградите му са разрушени.  Единствената причина, поради която жертвите не са хиляди е, че земетресението е през деня и хората не са били по къщите си. То обаче променя живота на острова по много начини. Повече от половината му жители го напускат – някои се местят в континенталната част на Гърция, а една голяма част стигат до Австралия, където се създава колония от кефалонийски семейства.  Затова днес Кефалония, макар че е най-големият йонийски остров, е от най-слабо населените и жителите му са по-малко от 40 хиляди. Следи от земетресението се виждат и сега – има цели села, които са изоставени и развалините на къщите си седят до днес. Това е и причината да няма запазени почти никакви паметници на традиционната местна архитектура.

Фискардо

Единственото селище, което оцелява почти незасегнато е Фискардо. То се намира в най-северната част на острова и е едно от най-живописните места на Кефалония с традиционните си цветни къщи, обгърнати от цъфнали глицинии и бугенвилии. Намира се на брега на малък залив с прозрачни води, а на пристанището му са спирали яхтите на звезди като Мадона. Джон Бон Джови и Ричард Гиър. Във Фискардо се намира и един  необичаен паметник – на жаба. Смята се, че на картата Кефалония  прилича на жаба, гледана отгоре.

Както на всеки остров, така и в Кефалония най-посещавани са плажовете. А те  са много и разнообразни – покрити с бял ситен пясък, с дребни камъчета, с червен пясък, скални.  Разположени са в безброй заливчета със прозрачни води в десетки оттенъци на синьото и зеленото. 12 от плажовете на този остров са отличени със Син флаг през 2014. По този показател той е първенец сред Йонийските острови (доскоро  първенството принадлежеше  на Корфу, но миналата година 23 от общо 30 плажа на острова бяха лишени този знак).

Миртос

Най-известният плаж в Кефалония е Миртос. Той съперничи по  красота на известния плаж Навагио в Закинтос. Обграден е от скали и многократно е бил обявяван за най-красивия в Гърция. Други популярни плажове са Скала, Кателиос, Кси, който е покрит с червен пясък, Антисамос, Платис Ялос и Макрис Ялос, които са близо до столицата на острова Аргостоли.

Кефалония обаче не е само плажове. Всъщност островът е планински и на него се намира най-високата планина на Йонийските острови –Енос, с височина 1628 метра. Венецианците нарекли планината Монте Неро – Черната планина, заради особения вид местен бор, който я покривал толкова плътно, че изглеждала почти черна отдалече. Днес планината е резерват, обитаван от много животински видове. Тук могат да се видят и стада диви коне, които живеят в планината. От най-високата точка на Енос могат да се видят съседните острови Закинтос, Итака и Лефкада, както и полуостров Пелопонес, който е на около 30 км.

Пещерата Дрогарати

Специфичният релеф на острова е причина за образуването на много пещери, някои от които са между най-известните забележителности на Кефалония. Пещерата Дрогарати  е на повече от 2 милиона години и все още е жива – продължава да капе вода, която образува сталактити и сталагмити. Според митовете тук са живели дракони, от където идва и името й. Отворена е за посещения от 1963. Залата на пещерата е огромна и е дълга 65 метра. Заради отличната й акустика и сравнително високата постоянна температура – 18 градуса, в нея се организират концерти. 

Мелисани

Много известна и изключително красива пещера е Мелисани. Намира се на 2 км от пристанището Сами и на 5 км от рибарското селище Агия Ефимия. Тя е необичайна, защото в нея има езеро, а таванът й е паднал след земетресение и сега слънцето осветява кристалните води на езерото. Според легендите нимфата Мелисани била влюбена в бог Пан, който бил непрекъснато заобиколен от други нимфи. Той обаче я отхвърлил и тя от мъка се самоубила в пещерата, която сега носи нейното име. Днес пещерата може да бъде разгледана с лодка. Дълго време учените се чудели откъде идват водите на езерото, които са полу-солени, полу-сладки. През 60-те години след направен експеримент е установено, че водите влизат под земята на мястото наречено Катавотрес, недалече от Аргостоли, минават под целия остров и излизат на другата му страна, в пещерата Мелисани.

Категории: Кефалония Йонийски острови плажове пещери Фискардо Мелисани Дрогарати Свети Герасимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus