Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министерстването на Варуфакис било кошмар за Главна дирекция „Счетоводство“

07 Септември 2015 / 16:09:16  GRReporter
926 прочитания

От месец февруари до подписването на споразумението с кредиторите и междувременното налагане на капиталовия контрол Главна дирекция „Счетоводство“ е поемала основната част от сътресенията в гръцката икономика.

Двама от нейните ръководители – главната директорка по фискалната политика и бюджета Ставрула Милиаку и директора по бюджета Христос Янакопулос описват пред вестник „Вима“ своите преживелици по време на смутния период, започнал през февруари и свършил с подписването на споразумението с кредиторите. Те описват и неочакваното повишение на приходите през август по време на капиталовия контрол и разкриват как «дойде денят, когато в държавната хазна имаше само 10 милиона евро, а ние трябваше да плащаме заплати и пенсии».

«Някои министри работиха здраво и оставиха след себе си „положителна следа“. Някои дори не разбраха с какво се занимава Главна дирекция „Счетоводство“», отбелязват те.

«През цялото това време живеехме в истински кошмар. Нашият кошмар. Много по-лош от този на останалите гърци, тъй като трябваше да носим тежестта от функционирането на държавата с ограничени средства в хазната. За да има сигурност касовата наличност в държавната хазна трябва да бъде поне 1 милиард евро (някога сме имали и 2 и 3 милиарда евро), а имаше дни, когато там имаше едва няколко десетки милиона, по-малко, отколкото в една фирма», разказва Ставрула Милиаку и определя като най-труден периода на банковата ваканция.

«Без да имаме предишен опит заедно с Банката на Гърция само в рамките на 12 часа съставихме Комисия за одобрение на банкови операции, за да не се лишава страната от основни стоки. Тези първи три седмици бяха истински ад. Отговорността беше огромна. Знаехме, че всяко закъснение можеше да има непредвидими последици. Няма да го забравя никога. Всички просто рухнахме психически, когато един баща се обади, за да попита какви са процедурите за връщането в страната на тялото на починалото му дете».

По отношение на опитите за изплащане на заплати и пенсии чрез касовите наличности на държавните институции Христос Янакопулос казва:

«Представете си какво щеше да стане, ако забавехме плащането дори и с един ден. Бих искал да отбележа сътрудничеството ни през този период с колегите от главните дирекции за финансови услуги към министерствата. Бих искал да изразя и тревогата си от поведението на някои (за щастие малко) държавни институции, които упорито отказваха да прехвърлят наличните си средства от търговските банки в Банката на Гърция, за да бъдат финансирани нуждите на държавата, въпреки че доходността беше значително по-висока».

На въпрос за прословутия план на бившия финансов министър Янис Варуфакис да емитира IOUs (разписки за дълг) ръководителите на Главна дирекция „Счетоводство“ отговарят, че не са знаели за подобен план.

«Агенциите на Главна дирекция „Счетоводство“ не са знаели и съответно не са участвали в подобен план. Трябва обаче да се подчертае пред всички, които не го разбират, че смяната на една валута изисква освен промяна в законите, адаптиране на процедурите, информационните системи и много други неща. Нека си спомнят, че за преминаването от драхмата към еврото бе необходима двегодишна подготовка», казва Ставрула Милиаку.

 

 

Категории: Янис Варуфакис финансов министър гръцка икономика Главна дирекция Счетоводство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus