Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остри реакции срещу назначението на министър – антисемит

23 Септември 2015 / 17:09:11  GRReporter
878 прочитания

Назначението на Димитрис Каменос от Независимите гърци за заместник – министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите в правителството на Алексис Ципрас предизвика истинска лавина от реакции, които не стихват.

Причината за тях са изключително агресивните му коментари в социалната мрежа Twitter, в които Каменос не крие своите антисемитски и хомофобски нагласи. Пример за подобна публикация е сравнението между девиза на проевропейски настроените гърци „Оставаме в Европа” с надписа на вратата на концентрационния лагер „Аушвиц”.

На 12-та годишнина от атентата срещу Световния търговски център в Манхатън, новоназначеният министър пише: „9/11. И не забравяйте. От общо 2250 евреи, които са работили в кулите – близнаци, нито един не е отишъл на работа в този ден".

Подобно е отношението му и към гей-общността. На 17 юни 2014, Каменос пише: „Защо Златна зора не е издала съобщение и не се намесва динамично срещу гей-парадите пред парламента? Никакви ги няма…”. В отговор на коментар на друг потребител той посочва: „За съм почитател на реда и морала. Принудителното чуждестранно п…ско право няма да бъде прието тук. Можеш ли да се разкараш?”.

В трети вид публикации, като тази от 23 ноември 2013 той смесва неприязънта си към СИРИЗА, в чието правителство участва днес с антисемитизма и хомофобията си. „СИРИЗА е в пълен синхрон с нарежданията на ционизма = да бъдат разрушени останалите общества!! В Израел защо не са позволени гей-браковете?”.

По-рано днес Димитрис Каменос блокира профила си в Туитър, а часове по-късно и под натиска на многобройните критични коментари издаде съобщение, в което заяви, че спорните публикации не са написани от него, а от „над 15 сътрудници, които се разпореждат с него”.

Реакциите от СИРИЗА не закъсняха. Евродепутатът Димитрис Пападимулис написа в Туитър, че подкрепя напълно правителството на Ципрас, но допълни, че не е никак щастлив за назначението на едно лице с крайни и расистки възгледи.

Колегата му в Европарламента и известен гръцки журналист Стелиос Кулоглу беше още по-остър: „Димитрис Каменос в ляво правителство, това е най-краткият виц. Нека стане и най-кратковременният министър”.

Най-острата реакция обаче дойде от депутата Василики Катривану, член на „групата на 53-та” в СИРИЗА, която според гръцки медии е новата вътрешнопартийна опозиция на Алексис Ципрас. В изявлението си, което разпространи сред медиите тя заяви, че изпитва „срам и жал затова, че в едно ляво правителство, чийто гръбнак е СИРИЗА, стана министър Димитрис Каменос, който системно прави жалки хомофобски и антисемитски коментари в профила си в Туитър. Съдържанието и моралът им подхожда само на крайнодесните и засягат не само онези, към които са насочени, но и всеки човек с достойнство. Отстраняването му от правителството е необходимо и неотложно”. 

Категории: Политика Димитрис Каменос антисемит хомофоб Независими гърци гръцко правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus