Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

60% ръст на гръцките туристи в българските зимни курорти след отварянето на граничния пункт Маказа

06 Ноември 2015 / 11:11:59  Иван Петков
743 прочитания

Информацията беше изнесена от представители на туристическия бранш на дискусия, посветена на перспективите за развитие на туризма, която е част от провеждащата се в момента единадесета световна среща на българските медии. В дискусията взе участие и министърът на туризма Николина Ангелкова, която ясно заяви, че туризмът се превръща в основен приоритет за България. Като подкрепа на нейното твърдение идва фактът, че за пръв път в новата история на България, туризмът е отделен в самостоятелно министерство.

От началото на годината България има 3% спад на чуждестранните туристи, който се дължи главно на летния туристически период. При туристите, които са посетили зимните ни курорти, има увеличение от 8%, а приходите са нараснали с 5%. Ръстът на българските туристически услуги на гръцкия пазар е над 6 %. България се намира сред първите 50 държави, които имат приход от туризъм над 1 милиард долара годишно. Точната сума за настоящата  година е 1 милиард  и 536 милиона евро, данните са от министерството на туризма.

Основна цел на туристическия бранш, според  министър Ангелкова, е повишаване качеството на обслужването. Тенденцията през изминалия туристически сезон е била четири- и пет-звездните хотели да увеличават броя на туристите си, като за следващата година имат повече резервации. Промяната на имиджа на България като евтина дестинация за почивка е ключов фактор за успехите й на конкурентния пазар в региона и на световно ниво. България притежава всички необходими дадености, за да бъде целогодишна туристическа дестинация, заключи министър Николина Ангелкова.

Представители на българския зимен туризъм споделиха, че след отварянето на граничния пункт Маказа, броят на гръцките туристи в българските зимни курорти е нараснал с 60%. В тази връзка, ролята на държавата е да изгражда ключова туристическа инфраструктура, която да подпомага туристическия бранш.

На дискусията, свързана с българските общности и медии в чужбина, бяха изнесени интересни данни. Преди единайсет години, когато се е състояла световна среща на българските медии, извън България са работили около 2 милиона българи. Днес, според дипломатическите мисии, тази цифра е нараснала на 3 милиона, а според българските общности, броят на българите в чужбина е много повече. Всяка година между 13 и 14 хиляди българи напускат страната. От 1989 насам в България са се завърнали само 230 хиляди наши сънародници. По данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции, българите в чужбина са най-големият инвеститор в България със сума от 1,7 милиарда евро.

 

Категории: Българи в чужбина туризъм министър на туризма среща на медиите Атина Маказа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus