Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хрупкава фета с мед и сусам

11 Юли 2014 / 11:07:57  GRReporter
3092 прочитания

Даниел Лахана

Гърция е известна в целия свят с отличния си мед и остров Родос, най-големият от групата на Додеканезите и четвъртият по големина остров в Гърция, не е изключение - в действителност той е и дом на единствения музей на пчелите в Гърция, който има над 10 000 посетители годишно.

Кухнята на Додеканезите се отличава със своята специфична употреба на подправки и пикантни аромати, които често се използват за постигане на уникална комбинация от сладко и солено, както в днешното ястие. Вкусно и семпло, то изисква минимален брой продукти и се приготвя бързо като предястие или лека закуска. Известно е предимно като „Meliasti” заради използването на мед („meli” е гръцката дума за мед).

Ако предпочитате по-ниско калоричната версия, вместо да пържите, можете да изпечете ястието в умерена фурна, предварително загрята до 180°C (350°F, степен 4 за газ), за около 15 минути до златисто кафяво и хрупкаво, преди да добавите медения сос.

                                                                             ***

РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Ако сиренето фета е влажно, подсушете го добре като използвате абсорбираща кухненска хартия. Изрежете четири правоъгълника с дебелина около 1 см.

Запечете за около 5 минути сусамените семена до златисто кафяво и докато започнат да отделят аромата си или в голям тиган, за предпочитане с незалепващо покритие, на средна температура, като разбърквате от време на време, или за около 15 минути в умерена фурна предварително загрята до 170°C (325°F, степен 3 за газ), като ги разстелете върху хартия за печене.

Мждувременно покрийте корите, за да не изсъхнат. Срежете един лист на четвъртинки и намажете всяка от тях със зехтин. Поставете две четвъртинки една ръху друга и сложете блокче от сирене фета в средата. След това покрийте с двете останали четвъртинки като „опаковате” всяко блокче сирене с корите, като плик. Повторете стъпките с останалите три листа от корите.

Налейте зехтин в голям тиган така, че да стига до средата на „пакетите” с фета. Сложете на силен огън и когато маслото се загрее, запържете „пакетите” от двете страни до златисто кафяво и докато станат хрупкави. Извадете от тигана и отцедете върху кухненска хартия.

Загрейте меда с оцета и водата в малък тиган като ги разбърквате, за да се смесят.

Поръсете щедро „пакетите”с фета с медения сос и след това със сусамените семена.

Най-добре е ястието да се сервира горещо.

На Родос това ястие често е придружено от чаша сума (Souma) - много силна напитка, която се оцветява в бяло, когато към нея се добави вода, точно като узото, и която е много по-силна, и не е за хора със слаби сърца! Една „по-безопасна” алтернатива би била чаша местно пенливо вино „Kair”, което се радва и на международно признание.

Kali orexi! Добър апетит!

Категории: мелиастиРодоссредиземноморски рецептимедфетасусамлека закускапредястие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus