Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сиртаки във Волос за книгата Гинес

30 Август 2012 / 15:08:43  GRReporter
3233 прочитания

Най-дългото сиртаки в света организира Сдружението за социално влияние и култура към област Магнисияс. То ще се проведе този петък 31 август на главния плаж на град Волос. С него гражданите искат да запишат нов рекорд в книгата на Гинес за най-голямото традиционно хоро проведено някога. Според организаторите в начинанието ще вземат участие над 4000 души от цяла Гърция. Има записани ентусиасти от Волос, Лариса, Атина, Солун, Трикала и дори от островите на страната. В начинанието ще вземат участие съюзът на слепите от областта, националният отбор по синхронно плуване и още много обикновени граждани.

Идеята е на жителката на град Волос Алексия Халвадзаку, която е предложила на общинските служби един алтернативен начин да се рекламира областта. Председателят на Сдружението за социално влияние и култура Костас Халевас приел топло идеята и се заел с организацията на събитието. На хорото ще се хваната деца от осемгодишна възраст до старци на 87 години. Журито на Гинес обаче ще брои участниците, които са над 14 години.

Въпреки, че сега хорото във Волос се радва на голяма обществена подкрепа, оригиналната идея за най-голямото сиртаки в света не идва от района на Магнисияс. Първият рекорд на Гинес в тази “дисциплина” е записан на остров Родос през 2009. Тогава на сиртакито са се захванали 1670 души. Според кметовете от район Тесалия това е допринесло за популяризирането на Родос и днес те искат да надминат рекорда, за да се разчуе името и на техните селища. “Кризата има нужда от фантазия. Инициативата дава възможност с минимални средства района ни да получи световно внимание”, казва пред ЕРТ кметът на Волос Панос Катиньотис. За събитието е осигурена сателитна връзка и то ще бъде отразено от много международни медии.

Най-дългото сиртаки в света има за цел да обедини гърците в един от най-трудните им моменти и да даде позитивен отзвук от страната. “Посланието, което искаме да изпратим е послание на оптимизъм. Дори и в тежки моменти гърците могат да се справят с препятствията с положителен подход, с танц. Искаме да покажем на света нашата култура и нашия начин на мислене”, казва Халевас пред интернет изданието Neotypos. Той подчертава, че едно сиртаки, което извира от сърцето на хората прегърнали се ръка за ръка и стъпващи тежко в ритъма на музиката няма да промени трудната реалност, но ще даде послание за единност и чувство на принадлежност.

Репетициите за крайното представление са провеждани както в на плажа на града, така и на стадиона във Волос “Пантесаликос”. Голямото хоро във Волос ще се състои в петък в нощта на второто пълнолуние през месец август. В девет и половина вечерта ентусиастите ще се съберат и под звуците на мелодията написана от Микис Теодоракис ще започне празника на сиртакито. Този път танцът няма да бъде изпълнен от Антъни Куин, а от модерните гърци, които искат да припомнят на света за себе си с позитивна нотка.

Категории: Двет музи сиртаки Волос книгата на Гинес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus