Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина се споразумя с кредиторите за необслужваните кредити

12 Декември 2015 / 14:12:38  GRReporter
681 прочитания

Правителството се споразумя с кредиторите, след като намериха златната среда по най-проблемния въпрос – този с необслужваните кредити. Така се отваря пътят към превеждането на транша от 1 милиард евро, както и към първата оценка.

Въпросът за лошите кредити на практика се разделя на два етапа. През първия ще бъде разрешена продажбата на необслужваните заеми, които натоварват големите фирми, както и на ипотечни кредити, които не са свързани с основното жилище.

Продажбата на останалите категории лоши кредити – потребителски, на малки и средни фирми, ипотечни заеми, свързани с основното жилище, се замразява до 15 февруари. По този начин се отлагат крайните решения до ключовите преговори за първата оценка, които ще започнат през януари.

Министърът на икономиката Георгиос Статакис заяви, че е много доволен от споразумението.
Що се отнася до новата агенция за приватизация, министърът на финансите Евклидис Цакалотос отбеляза, че не е важен размерът на поставената цел за средствата, които ще бъдат събрани. По този начин той не взе отношение по намаляването на първоначалната цел от 50 милиарда евро.

Цакалотос заяви, че новата суперагенция ще погълне досегашната агенция по приватизацията и ще има много начини за получаване на приходи от приватизацията – от държавните компании, недвижимо имущество и други държавни активи.

Що се отнася до новата обща щатна таблица на държавните служители, Цакалотос поясни, че заплатите в държавния сектор няма да бъдат намалявани.

Още в четвъртък беше постигнато споразумение за приватизацията на Независимия оператор за пренос на електроенергия, който ще бъде отделен от държавната електрическа компания ДЕИ. Държавата ще запази 51% от акционерния капитал, 20% ще бъдат продадени на стратегически инвеститор, а останалите 29% ще бъдат приватизирани.

Следващата крачка е законопроектът с мерките да бъде гласуван в парламента във вторник.

Ще последва конферентно заседание на Euroworking Group в сряда, на което ще бъде обсъдено превеждането на транша от 1 милиард.

Междувременно, премиерът Алексис Ципрас изпраща послания вътре и извън страната със статията си в „Вестника на редакторите”. Според Ципрас, крайната цел на правителството е „окончателното отърваване на Гърция от примката на строгите икономии”.

Той отправи нови стрели към Волфганг Шойбле и заяви, че  „преговорите през последните седем месеца и референдумът са извадили наяве дефицита на демокрация в Европа и са разкрили догматиците на режима на строги икономии”.

Що се отнася до вътрешния фронт, Ципрас говори за Народно единство и заявява, че „нито сблъсъците на сляпо, нито  връщането към опозицията, нито доброволното оттегляне от правителствените отговорности представлява лява стратегия”.

„Съчетаването на строгите икономии с ксенофобията, подсилена от терористичните атаки, създава среда за засилването на крайната десница в Европа”, пише премиерът за първия кръг на местните избори във Франция, след който води Марин льо Пен. Ципрас нарича глупаци онези, които смятат, че левицата, а не крайната десница, е врагът на Европа.

По бежанския въпрос премиерът подчертава, че Гърция показва хуманност и солидарност, като поддържа живи европейските ценности.

„Бъдещето ние ще го създадем (...), то няма да дойде само, ако не направим ние нещо за него”, коментира гръцкият министър-председател.

 

Категории: споразумение кредитори необслужвани кредити транш Евклидис Цакалотос Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus