Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Между Гърция и Австралия Танаси Кокинакис избира и двете

30 Септември 2015 / 16:09:15  GRReporter
1587 прочитания

През последните години в световния тенис се появиха доста гръцки фамилии. Но въпреки първоначалното впечатление, което оставя тяхното звучене, Ник Киргиос и Танаси Кокинакис не се състезават за Гърция, а за Австралия.

Преди няколко дни Кокинакис пристигна в Атина, за да участва в организирания от гръцката телевизия OTE TV демонстративен мач със Стефанос Циципас, който се проведе в Tatoi Tennis Club. В рамките на посещението той предостави ексклузивно интервю за гръцкия сайт за новини от света на тениса - tennis24.gr.

В него 19-годишният спортист говори за това колко грък се чувства, коя е най-голямата му спортна цел и разказва интересни неща от своя живот и кариера. Заедно с Танаси в Атина пристигнаха неговият баща Тревор и брат му Панайотис. Както пише главният редактор на tennis24.gr Маринос Тахцидис, роденият и израснал в Аделаида Кокинакис разбирал чудесно зададените му на гръцки език въпроси от представителите на медиите. Според него тенисистът може също да говори на гръцки език, но му липсва самочувствие, за да се отпусне.

Голямата цел на Танаси Кокинакис не е по-различна от тази на всички негови колеги – да спечели една титла от турнирите на Големия шлем. „Много бих искал да спечеля една такава титла. Кариерата ми започва сега и началото ми беше много добро. Когато си млад имаш много мечти и искаш да правиш много неща. Бих искал също да участвам в Олимпийските игри, да се състезавам заедно с националния ни отбор и да спечеля една купа Davis. Ще направя каквото мога за това”, казва той пред tennis24.gr.

Номер 71 в световната ранглиста по тенис използва пътуването до Атина, за да си почине, да се разходи и да се наслади на гръцката кухня.

„Успокоих се и си починах през тези дни. Имах нужда от това. Тази година играх много тенис и имах нужда от няколко дни на почивка. В Атина излязохме навън и прекарах много добре. Наслаждавам се много на гръцката храна. Ям много шишчета, картофи с риган, патладжани и други. За десерт предпочетох най-вече лукумадес (бухти с мед – б.р.)”.

Кокинакис се чувства грък и не крие това. „Произходът е много важен за всички хора. И двамата ми родители са с гръцки произход. Аз съм роден в Австралия, ходих на училище и се научих да играя на тенис там. Но се чувствам грък. Чувствам се много близо до Гърция. Бих искал да идвам по-често тук, въпреки че е трудно. Ще се опитам да идвам по-често. Има много европейски турнири и ще се опитам да организирам кратки ваканции тук, докато се провеждат. Дължа много на Австралия, защото израснах там, но семейството ми е гръцко”.

Танаси Кокинакис отбеляза, че за успеха му в тениса подкрепата от страна на Австралийската федерация по тенис е била решаваща. „В Гърция тенисът не е много популярен, както са футболът и баскетболът. В Австралия тенисът има дълга история, базите са много добри и децата лесно могат да започнат да се занимават със спорта, докато в Гърция децата искат повече да играят футбол и баскетбол. Австралийската федерация по тенис ми помогна много. Моят треньор Тод Лангман е неин сътрудник. Имам голяма подкрепа и от отбора, който участва в турнира за купата Davis.

Тахцидис и Кокинакис завършиха разговора си с кръг от бързи въпроси и отговори.

Федерер или Надал? – Федерер.

Голям шлем или номер 1 в света? – Голям шлем.

Джокович или Мъри? – Мъри.

US Open или Australian Open? - Australian Open.

Сервис или ретур? – Сервис.

Шарапова или Иванович? – Иванович.

Форхенд или бекхенд? – Форхенд.

Австралия или Гърция? – И двете (смее се).

Cross court или down the line? – Down the line.

Категории: Спорт тенис Танаси Кокинакис гръцки произход Австралия демонстративен мач в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus