Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

16 причини да се влюбите отново в гръцката кухня

08 Март 2014 / 12:03:01  GRReporter
4173 прочитания

Уравновесена, с усещане за мярка и особено хранителна, гръцката кухня е смятана от диетолозите по целия свят за най-добрия хранителен модел.

1. Две думи: пържено сирене

...или по друг начин казано- саганаки. Гравиера кашкавал или халуми- пърженото сирене саганаки подчертава съблазнителните качествата и вкуса на сиренето по уникален начин.

2. Фрапе- федучино

Гърците са между първите, насладили се настимулиращия ефект на кофеина, съчетан с лед. И, разбира се, на фона на морето ...!

 3. Употребата на голямо количество зехтин е здравословно...хоби

През последните години, гърците са  по-внимателни с използването на зехтин: не „давят” вече с него салатата си и да го добавят само преди храната да е готова, така че да запази хранителната си  стойност, но също така и да ги накара да почувстват този уникален вкуса на хляба, потопен в сос със зехтин. Здравословно и вкусно.

4. Най-добрата салата на света

От какво се нуждае една салата, за да е по-примамлива и от най-пълното основно ястие? Домат, краставица, риган, маслини, зехтин и разбира се, сирене! Руколата и пармезанът са хубави, но нищо не може да се сравни с вкуса на прясно нарязана гръцка салата, особено през лятото.

5. Виното

Старите хора са имали добър навик: чаша вино с обеда не само ги успокоявало, но и било „полезно за сърцето”, както казвали. И това е потвърдено. Сега, когато ритъмът на живота е променен, опитайте се да изпивате една чаша вино с обеда през уикенда.

6. Сиренето е гръцката национална гарнитура

Трудно е да се сетим за някое блюдо, което да не може да се съчетае със сирене: прекрасни баници, всички варива, червени сосове... Наистина, може да се съчетае почти с всичко.

7. Когато казват „десерт”, имат предвид бухтички!

Как може някой да предпочита донатите пред порция прясно изпържени бухтички, гарнирани с мед и орехи? Това е „греховно” ястие, както всички сладкиши но съдържа хранителни съставки и енергия от меда и орехите. Не случайно са били десертът на победителите от олимпийските игри.

8. Излизат навън, за да пият и ядат блюда като тези

Дълго преди да дойде модата на тапас, в таверните и кафенетата в цяла Гърция, редовните клиентите са хапвали октопод, на скара, дзадзики и пикантно сирене, кюфтета и толкова много други прекрасни мезета. Една кухня,  привидно бедно, но  все пак толкова богата.

 9. Не оставиха пипалата да ги уплашат

Гърците имат огромно разнообразие от най-вкусните блюда с октопод, за да ги хапват с узото, ципурото, както и по време на пости.

10. Използват кори, за да приготвят баниците си

И имат огромно разнообразие от форми и аромати:  селски, хрупкави, за баклава ... Всичко най-хубаво и засищащо.

11. Хранят се бавно

Диетолозите настояват на бавния ритъм на приемане на храната но в Гърция този ритъм го следват от много отдавна. Храненето е прекрасен процес, защо да се бърза?

12. Дзадзики

Кисело мляко, краставица, чесън, копър или мента: здравословно и един от най-вкусни сосове на света.

13. Знаят, че храната е по-вкусна, когато я споделят

Семейните трапези, дори и да са осмивани, формират връзките с храната и с близките

14. Качеството на гръцкия мед е ненадминато

Няма да намерите никъде друг мед с такава текстура и такъв вкус. Добавете го към киселото мляко или към орехите и резултатът ще е изумителен.

15. Маслини и грозде

Гърците имат някои от най-добрите зехтин и вино в целия свят. Полезни са за здравето, но и за икономиката.

16. Киселото мляко

Няма да намерите диетолог, който не знае предимствата на (гръцкото) кисело мляко. Яжте го за закуска, като десерт с малко мед или като лека закуска през деня и ползите за вашия организъм ще бъдат безброй.

Категории: гръцка кухня октопод гръцка салата мед зехтин кисело мляко вино баница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus