Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2300 имигранти от Идомени по атинските улици

10 Декември 2015 / 11:12:00  GRReporter
804 прочитания

След 9-часово пътуване от Идомени на гръцко-македонската граница 44-те автобуси, пренасящи 2300 имигранти пристигнаха в Атина. Повечето от тях са от  Пакистан, Сомалия, Мароко, Алжир и Бангладеш – държави, чиито граждани не се допускат на територията на Македония.

Автобусите пристигнаха пред олимпийската спортна зала в квартал Палео Фалиро, където бе предвидено да бъдат приети имигрантите. Въпреки това обаче голяма част от тях предпочетоха да не се възползват от предоставените им от общинските власти подслон и прехрана, а напуснаха района пеш с цел да стигнат до центъра на Атина.

Малко по-късно имигрантите посети министърът за миграцията Янис Музалас, който посочи, че гръцката държава ще окаже подкрепа на имигрантите, но няма да позволи създаването на спонтанни палаткови лагери като този на площад Виктория преди около месец.

В същото време броят на пристигащите в гръцката столица бежанци и имигранти непрекъснато расте. Рано сутринта на пристанището в Пирея пристигнаха фериботите „Blue Star 1”, с който пристигнаха 1330 души от островите Лесбос и Хиос и „Nissos Rodos”, пренасящ  1372 бежанци и имигранти от Лесбос, Хиос и Самос. По-късно днес се очаква да пристигне и фериботът „Елефтериос Венизелос”, с който пътуват други 1771 бежанци и имигранти от Лесбос.

Гръцки медии посочват, че върнатите от Идомени имигранти създават съвсем нов проблем на гръцките власти. Причината е , че те са от националности, на които не е позволено да заминат към други европейски страни и затова се очаква да останат в Гърция за дълъг период от време.

Много от тях не разполагат с парични средства и това поражда въпросителни около осигуряването на тяхната прехрана, особено ако те решат да подадат молби за получаване на убежище в Гърция.  

Категории: Общество имигранти от Идомени олимпийската спортна зала в Палео Фалиро молби за убежище площад Виктория
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus