Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

27 милиарда евро на година струват гръцките пенсии

30 Март 2015 / 14:03:47  GRReporter
1008 прочитания

В публичния дебат за гръцката криза се говори предимно за нейните последствия. За причините, които я предизвикаха и най-вече за вътрешните сред тях обаче се говори много рядко. Не е случаен фактът, че напоследък част от анализаторите се стараят да подчертават в изказванията си, че за разлика от всички останали европейски държави с „меморандуми”, Гърция е единствената, в която причината за кризата е фалитът на държавния сектор.

Една важна част от него е пенсионната система. Пет години след началото на кризата в гръцки медии продължават да се появяват статии със заглавия като: „Последна възможност за ранно пенсиониране” за осигурени под 60-годишна възраст. В същото време безработицата е рекордно висока – от порядъка на 26 на сто, а застоят в икономиката след обявяването на предсрочните избори през декември 2014 заплашва устойчивостта и на най-здравите икономически фирми и предприятия.

В опит да представи реалната картина за състоянието на гръцката пенсионна система, GRReporter представя представя анализа на политическия коментатор Костис Лимбуридис, който бе публикуван във вестник Real News на 29 март 2015 със заглавие: „Осигурителната система – нашият национален фалит”.

Гръцката осигурителна система е тотално фалирала, въпреки че правителството не го признава. Зная, че всички негови членове ненавиждат цифрите, те отдавна доказаха това. Ще представя само малък брой конкретни данни, които доказват, че осигурителната система е националният фалит на Гърция.

Всяка година плащаме 27 милиарда евро за пенсии. Само 15 милиарда от тях се покриват от осигурителните вноски на работодателите и служителите. Останалите 12 милиарда се допълват от държавния бюджет, тоест от нашите данъци. Ако тези 12 милиарда евро ви се виждат малко, дайте си сметка, че цялостната сума от събрания през цялата година от физическите лица данък „общ доход”  възлиза на 7 милиарда евро. А приходите от непоносимия данък върху недвижимото имущество достигаха едва до 2,5 милиарда.

Тези цифри показват, че ако можехме да решим проблема с осигурителната система, щяхме да сме в състояние да премахнем изцяло както данъка върху недвижимото имущество, така и целия данък „общ доход” за физическите лица. В допълнение щяха да ни останат и определени средства, за да излезем окончателно от кризата.

Чудно ми е как едно ляво правителство, което проповядва социалното правосъдие смята за справедливо да се изплащат пенсии със среден размер от порядъка на хиляда евро на хора на възраст под 65 години (официални данни) от данъците на хора със заплати от 500 евро. И как смята за справедливо да продължава да товари тази фалирала система с нови редици от 50-годишни пенсионери с всеки изминал ден. Това е нелогично, несправедливо и скандално.

Прочетете тук: http://www.grreporter.info/pravitelstvoto-na-siriza-i-grtskiyat-terorizm/16704 интервюто, което Костис Лимбуридис предостави на GRReporter малко преди предсрочните избори на 25 януари 2015. 

Категории: ОбществоПолитикаИкономика осигурителна система пенсии ранно пенсиониране осигурителни вноски данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus