Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

350 000 гърци са кандидатствали за работа в Европа

03 Април 2015 / 11:04:40  GRReporter
792 прочитания

Все повече са гърците, които търсят работа в чужбина в резултат на високата безработица в страната, пише в днешния си брой гръцкото издание „То вима”. Много от гърците, които през изминалите години останаха без работа или са завършили университета, без да успеят да влязат в пазара на работа се стремят да заминат за други европейски страни, Америка и дори Австралия.

Миналата година общо 341 334 жители на Гърция са попълнили европейската биографична справка (Europass CV), която е начинът да се влезе в европейския пазар на работа. Повече от тях се намират в най-продуктивната си възраст (21 – 35 години).

Така Гърция е заела 9-то място в тази класация. А то е доста високо, както става ясно от съпоставката между населението на Гърция и това на страните, които са над нея – Италия, Испания, Германия и Великобритания.

Изследване на компанията за бизнес услуги ICAP показва, че и високопоставените служители на гръцки компании също разглеждат вероятността да потърсят работа в чужбина. На въпроса дали главните управляващи директори биха се замислили да се преместят и работят в чужбина, 47,3 на сто са отговорили „по-скоро да”, но само ако условията са по-добри (например по-висока позиция, по-добри доходи, по-привлекателна държава). 16,8 на сто са отговорили с „категорично да”, а 35,9 на сто – с „не”.

В същото време според международното изследване за работа в чужбина Decoding Global Talent, 55 на сто от гърците биха отишли да работят в друга държава. Иследването е проведено в 189 страни от консултантската компания The Boston Consulting Group и международната мрежа от сайтове за търсене на работа The Network, в която участват над 50 такива сайта.

Според това изследване гърците биха заминали да работят във Великобритания (18%), Швейцария (13%) и САЩ (12%). Десетката на гръцката класация допълват Германия, Франция, Швеция, Италия, Канада, Кипър и Мексико.

Добрата заплата е едва десета сред факторите, които влияят на гърците в търсенето на работа. Първо по значение от тях е работата им да се оценява, на второ място – да усещат сигурност и на трето – тя да е интересна.

Възможностите за професионално развитие, добрите отношения с колегите и началниците, балансът между професионалния и личния живот, креативната и иновативна среда на работа и усещането за професионална сигурност допълват основните критерии на гърците.

„Въз основа на резултатите от изследването можем да кажем, че гърците следват международната тенденция на мобилност. Изненадващ е обаче фактът, че процентите в Гърция не са толкова високи, колкото в останалите развити европейски страни. Освен това икономическата криза промени стимулите ни по отношение на работата. Знаейки, че не можем да получим задоволително заплащане, се концентрираме върху други фактори, които ни харесват в работата ни”, казва Елени Рока, директор на отдел „Маркетинг” в гръцкия сайт за търсене на работа skywalker.gr. 

Категории: Общество търсене на работа чужбина гърци изследвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus