Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

393 сини флагове са присъдени на гръцките плажове тази година

26 Май 2013 / 12:05:19  GRReporter
3929 прочитания

393 гръцки плажове, с един по-малко от миналата година, са наградени тази година със син флаг, символ на качество и добра организация на плажа. Това е Международната програма за награждаване на плажовете (Blue Flag), чиито резултати бяха обявени на изява, организирана във Вула (South Coast)  от Гръцката организация за защита на природата, която е националният представител на програмата в Гърция. С този брой отличени плажове Гърция е на второ място в света от 48 страни. Освен това 9 гръцки марини също получиха син флаг, както и в миналите три години.

Плажът Халикуна, Корфу, снимка www.cofrubenitses.gr

Регионите с най-много сини флагове

С най-много сини флагове са наградени областите Ласити (остров Крит)  с 36 плажа, Корфу (35 плажа), Халкидики (35), Додеканезките острови (25), Ханя (20). В първата петица на общините с най-много сини флагове са Корфу (35), Агиос Николаос в Ласити (23), Родос (20), Аристотелис в Халкидики (14) и Ситония в Халкидики (12).

Международната комисия отличи тази година общо 3103 плажа и 626 марини в целия свят.

Плажът Порто Кацики, остров Лефкада, снимка http://newlifestyle.gr

Контрол и критерии

Плажът, който иска да получи син флаг, трябва да отговаря на 32 критерии. Не е достатъчно само да има води с изключително качество. Останалите критерии са чистота, организация на плажа, информиране, сигурност на посетителите, защита на природното богатство. За марините критериите са 22.

Плажът Лагомандра, Халкидики, снимка http://sithoniagreece.com

Проверяващите от Гръцката комисия за защита на природата следят през лятото за изискваните критерии и отбелязват възможните проблеми и липси, които могат да доведат до временно или окончателно отнемане на синия флаг, и премахване на плажа или марината от списъка и страницата на програмата. Резултатите от проверките се вземат предвид след края на сезона, когато се прави оценката за следващата година.

Плажът или марината, които миналото лято са получили син флаг, могат отново да кандидатстват ако докажат, че продължават да отговарят на изискванията.

Програмата „син флаг”

Плажът Ваи, остров Крит, снимка http://www.oneman.gr

Програмата е международен символ на качеството. Основател и координатор е Foundation for Environmental Education, чието седалище е в Дания. В нея членуват 63 държави от всички континенти. Син флаг се присъжда от 1987 на плажове и марини, отговарящи на строгите изисквания. Както подчертава Гръцката организация за защита на природата, големите туристически агенции в чужбина отдават много голямо значение на синия флаг, когато избират дестинации за своите клиенти, държейки както на добрите услуги, така и на защитата на природата. Този факт е много добре известен на общините, хотелите, къмпингите, които участват доброволно в програмата.

Категории: син флаг плажове Крит Корфу Халкидики Додеканезки острови критерии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus