Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 40 000 демонстрираха на първата обща стачка за 2013

20 Февруари 2013 / 15:02:12  Анастасия Балездрова
1295 прочитания

С откъслечни сблъсъци, които се концентрираха около сградата на Атинския университет премина първата за годината общогръцка стачка. Малко след като строят на анархистите премина пред парламента и потегли надолу по улица Панепистимиу започнаха първите сблъсъци, които бяха отблъснати бързо от отрядите за борба с масовите безредици с помощта на сълзотворен газ.

Последваха още няколко нападения както на Панепистимиу, така и на улица Стадиу. Постепенно те се изместиха към квартал Ексархия, където приключиха много скоро.

По данни на полицията около 40 000 души участваха в стачката, организирана от големите синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ. Те се събраха на площада пред парка Педион ту Ареос, а половин час по-рано бе уреченото време за членовете и симпатизантите на комунистическия синдикат ПАМЕ, които се събраха на площад Омония. Привържениците на основната опозиционна партия СИРИЗА се събраха пред Археологическия музей на улица Патисион.

Първи на площад Синтагма традиционно пристигнаха участниците в отделното шествие на ПАМЕ. Те държаха червени знамена и викаха лозунги срещу правителството и неговата икономическа политика и зовяха за „непримиримост и непослушание към политиката на капитала”.

Участниците преминаха по улицата пред централните атински хотели, след това пред парламента и се отправяха надолу. Когато тяхното шествие завърши десетки членове на отрядите за борба с масовите безредици блокираха улицата и участниците в шествията на синдикатите и СИРИЗА преминаха от другата страна на площада и след това надолу по улица Панепистимиу.

Основните лозунги бяха против правителството и бюджетните съкращения. Привърженици на крайно лявата партия АНТАРСИА издигнаха големи плакати срещу решението на Върховния съд да анулира закона за придобиване на гръцко гражданство, което лиши родените в Гърция деца на имигранти от възможността да станат законни граждани на страната.

Не липсваха и по-живописни протестиращи. Пенсионер пристигна на Синтагма с мотоциклет, на който бе поставил черен флаг, протестен плакат и патерици. Около шията и на краката си той бе поставил верига, за да покаже как се чувства от факта, „че държавата се управлява от хунта”. След това се оплака за орязаната си пенсия и влошените здравни услуги.

Малко по-късно друг един колоритен протестиращ реши да пробие полицейския кордон и призова останалите да го последват. Надписът на плаката му гласеше: „Политиците забогатяват, докато страната и гражданите обедняват. Стига сме спали”. С подобни думи той започна да блъска щитовете на полицаите под одобрителните възгласи на група протестиращи. Силите на реда го оставиха да премине без да го отблъснат и той потегли към горната част на площада, където повтори същия малък протест пред другия полицейски кордон.

Паралелно с това на Синтагма се появи и гилотина с надписа : „Тарикати, тук и сега”, очевидно насочен към политиците, които и Негодуващите заплашваха с бесилки.

Полицията бе предприела драконовски мерки с цел да осуети всеки опит за създаване на напрежение. От рано сутринта около входа на парламента бяха разположени поне 20 полицейски автобуса. На булевард Василисис Софияс бе поставена желязна преграда, а в околните улици имаше пожарни коли. През цялото време в небето над Атина кръжеше полицейски хеликоптер. По заповед на полицията бяха затворени спирките на метрото Евангелизмос, Синтагма, Панепистимио и Акрополи.

Стачното шествие завърши в ранния следобед и движението по улиците бе възстановено.

Категории: Общество стачка синдикати шествие сблъсъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus